Американската агенция за космически изследвания НАСА ще даде специална пресконференция в поделник, за да обяви за революционно откритие, предадоха световните агенции. НАСА не дава предварително никакви подробности за тема на пресконференцията, като официалното съобщение е за „важно научно откритие“ на Марс. По този повод британският вестник „Мирър“ пита: „Открила ли е НАСА живот на Марс?“. На пресконференцията във Вашингтон ще говорят Джим Грийн, директор планетарни науки на НАСА, Майкъл Майер от програмата за изследване на Марс, Луджендра Оджа от Института Джордия в Атланда, Мери Бет Уилем от изследователския център Ames на НАСА, и Алфред Макевън от университета Аризона в Тускън.

Събитието ще се излъчва на живо на сайта на NASА от 11:30 часа, или 18:30 часа българско време. Репортери ще могат да задават въпроси на място и по телефона, а всеки ще може да се включи по туитър с хаштага #AskNASA.

Червената планета бе обявена от американската космическа агенция за голяма възможност за научни открития и човешко и роботизирано изследване при разширяването на присъствието на човека в Слънчевата система. Космическият кораб Orion, произведен от Lockheed Martin и снабден с пътнически модул пристигна в началото на септември в Колорадо за изпитания.

Съобщението на NASA веднага привлече глобален интерес: сред въпросите, които бяха повдигнати е и дали не става дума за мита за живот на Марс.

Това не е първият път, когато НАСА използва пресконференция, за да обяви за революционно откритие. През юли на подобна пресконференция агенцията обяви за откриването на подобна на Земята планета: Kepler-452b.