Огънят на поезията бе символично запален в лапидариума на регионалния исторически музей и ХГ“Станислав Доспевски“ –  Пазарджик снощи, където се състоя и националното отбелязване на Деня на поезията.

Повод за тържественото събитие стана Тридесет годишнината от създаването на Дружеството на писателите в Пазарджик, а това е и повод за сериозна равносметка. Аз съм от учредителите на това дружество, разказа сегашният му председател Тодор Каракашев и заради това с помощта на община Пазарджик направихме всичко възможно това тържество да се проведе тук. Това е и начин да благодарим на нашите читатели, а също така и на хората, които дават непрекъснато шанс за изява на творческите среди в града и ги подкрепят по всички възможни начини.

02nagrada-todor

По време на церемонията бе връчена и награда на СБП, които отличиха кандидат – кмета на Пазарджик – Тодор Попов със златна значка и плакет, заради огромният му принос за развитието на културата и писаното слово в областния град. Благодарим ви за това, че насърчавате хората на духа и им помагате да оставят диря след себе си, каза зам. председателят на СБП – Христо Ганов, който връчи наградата.

02nagrada

Присъствието ви в нашия град е комплимент за Пазарджик, каза Тодор Попов. Пазарджик е град с традиции, град на големи поети. Този форум не е случайност, той е резултат от това, че пазарджик винаги е имал сетивност за хората на духа. тук вече имаме седем национални награди за литература и изкуство. Стараем се да изведем на преден план нещата, които ни правят по-лирични, по-позитивни и добри. Присъствието на млади хора в тази зала особено ме радва, защото това означава, че има приемственост, а това от своя страна може да доведе до лигитимирането на Пазарджик като литературна столица на България.

02anna bagriana

Поздравителен адрес за юбилея на Дружеството на писателите бе прочетен и от украинската поетеса Анна Багряна, която изрази признателността на техния писателски съюз за добрите отношения с Пазарджик.

02ginche

От името на областна администрация, членовете на дружеството поздрави изпълняващата длъжността олбастен управител – Гинче Караминова. С много топли и прочувствени слова тя изказа значивмостта на литературата в днешния задъхан и забързан ден.

Поздравителен адрес бе получен и от министъра на културата Вежди Рашидов. В зала „Цветан Радулов“, за да поздравят Дружеството на писателите бяха и кандидат – кметовете Стоян Парпулов и Благо Солов.

Празникът ще продължи и днес с литературно четене на мместни творци в зала „Устрем“, от 17.30 ч.