Групово изпълнение на песента за Райна Княгиня ще се състои днес пред мемориалния комплекс „Априлци“ в родния и град Панагюрище, съобщи организаторът Иван Хаинов.

Музей „Райна Княгиня“ ще работи с удължено работно време – до 20:00 часа. Така всички, желаещи да се запознаят с експозицията, ще имат възможност да го направят.

Сборният пункт, на пристигащите с мотори, ще бъде на входа на Панагюрище, откъм Пазарджик, пред чешмата. Събирането започва от 17:00ч. Ще има осигурен полицейски ескорт до центъра на града, където ще се бъде изпята песента.

ЗАБРАНЯВА СЕ АГИТАЦИЯТА, ЦЕЛЯЩА НАЛАГАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКИ И ЕТНИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ.

Макгахан, Из „Турските зверства в България”, превод на Стефан Стамболов, 1880 г.

„Баща й бил убит в нейния дом и Райна с майка си му изкопали гроб в градината и го погребали. Но, види се, чашата на нейните бедствия още не се била препълнила. Като узнали, че тя е шила знамето на въстаниците, турските власти две недели подир потъпкването на въстанието я затворили. Мюдюринът я уловил по 10 часа вечерта и я завел в дома си. Горката Райна сама ни разказа как са постъпили с нея в дома на мюдюрина. Без да гледат на нейните молби и сълзи, които биха омилостивили и тигър, съблекли я гола, били я, плюли я и я обезчестили. На присмех я нарекли българска царица, а на другия ден я изпратили в Татар-Пазарджик, дето турското население я замеряло с кал, плюло я и най-долно я псувало…“

Айде провикна се
турския паша от Панагюрище
Айде,вий идете и я уловете
Райна Попгеоргиева!

Нито я колете,нито я бесете,
най при мене доведете я!
Ази да я питам,питам и разпитвам
кой уши байрака,
кой уши байрака,кой му тури
знака“Смърт или свобода“?!

Айде провикна се Райна Попгеоргиева
от Панагюрище
Щете ме колете,щете ме бесете,
аз съм Райна Попгеоргиева!
Аз уших байрака,
аз му турих знака,
„Смърт или свобода“!