Незабавно да бъде уволнен директорът на СОУ“Народни будители“ в Брацигово, това искат брациговски майки. Поводът е излъчен рано сутринта днес по „Нова телевизия“ репортаж за продажба на дипломи за средно образование на хора, които нямат завършен пети клас.

Между 1100 и 1200 лева могат да се окажат напълно достатъчни, за да се сдобиете с диплома за средно образование и то без да учите и без да се явявате на изпити.

Екипът на „Разследване” засне със скрита камера как мъж получава оферта от директор на училище в Брацигово за диплома за основно образование за сумата от 1100 лева. Въпреки скритата камера, пред микрофона на Нова същият директор отрече да участва в подобни схеми.

„Голяма чат от училищата записват хора над 16 години в така наречената „самостоятелна форма на обучение”. Оказва се, че именно там стават куп далавери”, коментира разследващият журналист Марин Николов.

„За конкретното училище сме подали сигнал до МОН, които вероятно ще проверят документацията, свързана с образованието на учениците, които са на самостоятелна форма на обучение”, уточни той.

„На мен ми се струва неадекватно и нелогично хора, които са призвани да учат хората да печелят пари, обещавайки им да не ги учат”, коментира Марин Николов. Той разказа, че е разговарял и с учители от други училища, които потвърждават, че ученици-фантоми има, но ги е страх да сигнализират и да съдействат.

 Гледайте „Разследване” тази неделя точно след централната емисия на Новините на Нова. Вижте днешния репортаж – тук