Повече от успешно приключиха  археологическите разкопки в местността „Николица“ в Ракитово. Археологическият екип, с научен ръководител на разкопките  Асен Салкин, зам. научен ръководител Димитър Байраков, се натъкнаха на интересни находки, които разкриват нови факти от историята на базиликата в местността „Николица“.

Проучванията на раннохристиянската, трикорабна, кръстокуполна базилика датират още от 60-те години на миналия век. Почти по същото време обаче е построен и Градския стадион в Ракитово, който не само че е разрушил пластовете, но  е и изграден върху некропол, който се е намирал край базиликата. За това сочат последните археологически разкопки от това лято, когато на границата между местността и стадиона археолозите се натъкват на детско гробче.

Детските кости са намерени в помещение, което не е било проучвано досега. То е огледално на това срещу него, което се  е ползвало за кръщаване. Засега не е ясно за какво е служело новото помещение, но там е открит и железeн кръст с размери 8 на 11 см., три монети, бронзова обица, както и мраморен фрагмент от кръст , който явно е част от олтар, коментира д-р Байрaков. Това ни отнася към ранно християнския период.

Интересно е да се отбележи, че базиликата, която най-вероятно е построена в края на IV-ти или в началото на V-ти век е функционирала до XVII-XVIII век. Това показва, че още през този ранен период в Чепинското корито  е имало голяма християнска общност . Като прибавим към това факта, че тя e една от четирите  църкви  в България с подобна архитектура от този период (църквата „Св. София” в София, базиликата над Белово и Еленската църква при Пирдоп) може да се заключи, че тя е играла ролята на епископски център, смятат археолозите.

И въпреки, че базиликата е проучвана, освен новите находки, са открити и нови промени в архитектурата. Какви са те предстои да стане ясно при новите разкопки, през следващия археологически сезон.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA