izbori1пс215

Г-н Петков, Вие имате богат политически опит зад гърба си, участвал сте в много изборни кампании, каква е оценката Ви за тази, която тече в момента?

На пръв поглед това, което се забелязва е липсата на ясни послания към избирателите от страна на местните партийни централи.Това ще доведе до неочаквани развръзки. Очаквам, че партийните централи ще бъдат доста разочаровани от резултатите си. Хората не се интересуват от партиите, защото те по никакъв начин не подобряват тяхната жизнена среда. От множеството ми срещи с избиратели виждам, че те имат ясни критерии относно това какъв е успешният кмет – амбициозен,  компетентен, с ясна визия и не на последно място – експерт, който може да осъществява своите идеи, да намира най-добрият път и начин за тяхната реализация.

Очертавате профила на независимия кандидат Тодор Попов?

Откакто Тодор Попов е кмет  Общината има друга динамика на развитие, тя инициира промените. Факт е, че това, което се направи през последните осем години отсъстваше при предишни кметове като Слави Генов и Иван Евстатиев, например. Това отново ме връща на мисълта, че освен липсата на конкретни послания при партийните централи има и буквално бутафорни послания, некомпетентни послания и нечистоплътни действия, като например регистрацията на кандидат, носещ името на досегашния кмет.  Това говори и за пренебрежителното отношение  към гражданите, защото те не са неграмотни.  Могат да направят разлика и извода, че срещу Тодор Попов се води непочтена кампания, като не се щадят средства от всякакво естество. Забавно е това, че нито една от партиите не тръгна в началото на кампанията с готова програма. Те започнаха да преписват програмата на Тодор Попов, като вмъкнаха евтин популизъм и криво разбран национализъм, всичко това гарнирано с езика на омразата, а той носи само щети.

Какво различава вашата листа от останалите?

Това, че при нас има хора с леви, десни и центристки убеждения. Ние можем да предложим личности, а не партийно подбрани кадри. Имаме и нови млади хора, които имат завидно образование и желаят  да работят за развитието на родния си град. Имаме хора с много богат професионален и жизнен опит, които имат с какво да допринесат в бъдещия Общински съвет. А, за да работи той ни трябват подготвени хора, които осмислят съдържанието на предлаганите и гласувани решения. Аз съм на принципа, че е по-добре да се направи нещо, вместо да не се прави нищо.

Имаме примери в страната и областта, за Общински съвети  и единственото, което заедно  творят  там са текущи скандали. Градът и общината не печелят от това, в Общинския съвет  трябва да има съмишленици. Силно се надявам след изборите да се получи диалог между Общинския съвет  и  Общината.  В нашия отбор ние водим този диалог и сме винаги отворени за нови и по-добри идеи. Популизмът в Пленарната зала не води до добри резултати, а още по-малко до просперитет за града.  Местната общност  не печели от това.

Защо Вие решихте да се кандидатирате?

Защото чувствам, че имам силите и опита, а и най-вече желанието да се занимавам с обществена дейност. Така се е стекъл животът ми, че от началото на демокрацията аз не съм спирал да правя това. Мисля, че имам добър поглед към живота на общността и знам как да помогна, как да съдействам за развитието на идеите, които имаме като екип.

Гражданите смятат, че в Пазарджик няма достатъчно инвестиции  и работни места, Вашето  мнение?

Инвестиции няма в страната ни като цяло. Но, тук няма наплив от инвеститори заради причини извън сградата на общината. Липсата на държавни гаранции и сигурност, това е сърцевината на проблема. Общината няма функцията да гарантира държавната стабилност. Това, с което се разпорежда един кмет , се намира на територията на неговата община. Направете си сметката, само за един мандат  в България се смениха шест правителства. Ако вие сте инвеститор и искате да вложите пари в построяването на предприятие,  ще го направите ли?  Всяко следващо правителство моментално се втурва да прави реформи и да обяснява как предишното е било некадърно, при това положение ще инвестирате ли? Нито едно правителство не може да гарантира цената на тока, днес тя може да е ниска, но е утре по решение на монополиста и с държавна благословия става висока. Когато се инвестира в нещо, се правят дългосрочни бизнес – планове. Смятат се приходи – разходи, рискове. По отношение на цялата тази артметика България е непредсказуема.  И аз питам къде в цялата тази амалгама от отношения между бизнес и държава вие виждате ролята на кмета?

На наша територия има инвестиции през изтеклия мандат – Борсата в Огняново, „Лакрима” , „Ековита” – фирмата, в която Вие работите?

Да, това са между другото не малки инвестиции, но да кажем  това е среден бизнес. Борсата в Огняново се развива доста успешно, хората, които работят там са доволни. За първи път има работодател, който има цялостен поглед върху процеса – от засаждането на зеленчуците до реализацията им.  Хората  оценяват  това, но докато се стигне до продажбата на борсата имаше десетки дебати в  Общинския съвет. Днес вече никой не казва – браво, че дадохте възможност на хората да работят. Има и нещо друго, ако борсата беше останала общинска, пред нея нямаше да има никакви шансове за развитие, по простата причина, че държавата и общините нямат право да развиват търговска дейност и няма как да се ползват евросубсидии. Сега ние даваме шанс на една фирма да продължи да осигурява нови работни места, да изкупува продукция, да предоставя семена и посадъчен материал на своите партньори – земеделските производители и съответно да изкупува стоката им. „Ековита” също е добър пример за инвестиции в района, тя е собственост на италианци и непрекъснато разширява дейността си. Скоро ще бъде направена на още една хладилна камера, а това означава нови засети площи и още работна ръка, която да прибира реколтата. Смятам, че идват по-добри години пред нас и това, което правим ще бъде оценено положително от поколенията. Това е и причината поради която искам да призова нашите съмишленици да подкрепят кандидата ни за кмет  Тодор Попов с бюлетина №22, той е последен в списъка на кандидат – кметовете, а за нашата листа от общински съветници да гласуват с бюлетина №8.