izbori1пс215

Осем здрави бебета и четири в очакване, това е равносметката за трите години откакто съществува общинският фонд „Ин витро“, способстващ изследвания и процедури за семейства с репродуктивни проблеми от общината. Общинският фонд заработи през 2013 г., след като бе гласувано отпускане на средства в размер на 30 000 лв. годишно от бюджета на общината. От тогава насам ежегодно се прави прием на документи и комисия определя избора на желаещите да получат помощ бездетни семейства. Третата годишнина от създаването на фонда бе отбелязана на пресконференция с участието на координатора на фондация „Искам бебе“ за Пазарджик  Елена Попова, Вера Вулджева – член на УС на Фондацията и координатор на общинските програми, лекари и досегашния кмет и кандидат за трети мандат  Тодор Попов. В присъствието на журналисти той получи призът на фондацията „Мисия татко“, който се присъжда ежегодно за принос към развитието на процеса за подпомагане на раждането на дългоочаквани бебета.

19tatko1

Хората с репродуктивни проблеми в нашата община са около 40 000, а в страната надхвърлят 270 000 сочи статистиката. По различни причини, най-вече здравословни мъжете и жените страдат от стерилитет, който в много случаи може да бъде „поправен“ с помощта на програмата „ин витро“. Статистиката сочи и това, че в по-малките градове на страната хората не желаят да споделят този проблем и се опитват сами да намерят неговото решение. Средствата, отпускани от общината, са голяма помощ, тъй като цялата процедура от изследванията до раждането на детето струва около 7 хиляди лева. В момента общината отпуска по 3000 на одобрените кандидат-родители.

В община Пазарджик средно четири деца годишно радват с присъствието си дълго чакалите ги родители, категорични са данните, а това е много, сподели Елена Попова. Тук наистина става дума за човешки животи и няма по-голям дар за семействата, които извървяват дългогодишно ходене по мъките, за да стигнат до своята рожба, допълни тя.

Аз благодаря на фондация „Искам бебе“, каза кандидат – кметът Тодор Попов, разбирам каузата им и смятам, че общината в бъдеще ще може да заделя още средства за подпомагането на дейността ви. За нас е повече от ясно, че сълзите на щастие в очите на една майка не могат да се измерят в пари.

На срещата присъстваха и представители на частни болници, в които се извършват процедурите по метода „ин витро“. Те заявиха, че също са готови да подпомагат с информация и лечение всички, за които родителството все още е мечта. В програмата на Тодор Попов пък е заложено освен увеличение на средствата за семействата и удължаването на срока за кандидатстване. До сега семействата имаха право да заявяват еднократно желанието си в първото тримесечие на годината. В следващия мандат това ще бъде възможно до края на септември. Има такава необходимост, каза Елена Попова, защото някои от семействата решават да се подложат на изследвания в средата на годината, а средствата от фонда вече са разпределени и те трябва да чакат до следващия календарен период.