Кандидатът на ГЕРБ Марин Рачев спечели 54.46 % от гласувалите общо 13 703 души в Септемврийска община. При рекордната за първи тур избирателна активност от над 61 %, Рачев е получил доверието на 6 866 души. Всички останали шест участници в кметската надпревара имат едва 5 741 гласа. Невалидните бюлетини са 1 096. Победата на Рачев още на първия тур е прецедент в изборите за местна власт в тази община за последните 20 години.

Още на първия тур кметове на населени места станаха други четирима от листата на ПП ГЕРБ. В град Ветрен Радослав Лютаков разби конкуренцията с над 1 000 гласа и взе втори пореден мандат. В Лозен исторически пробив направи Дойчин Анчев, който детронира от раз срасналият се там с кметския пост Георги Цанков(6 мандата кмет на селото).

Успех завоюва и Елинка Благова във Виноградец. Кандидатът на ГЕРБ в това село спечели трети пореден мандат, но за разлика от първите два пъти, когато мина през балотаж, сега бе легитимирана още на първия тур.

Във Ветрен дол новият стар кмет се казва Димитър Христосков. Той също взе по убедителен начин втория си мандат и то в навечерието на личния си празник – Димитров ден. Четирима кандидати на ГЕРБ в Септември отиват на балотаж идната неделя.

Във Варвара втори опит да вземе трети кметски мандат ще направи Георги Пенев. В Ковачево на балотаж отива Галина Думанова, а в Симеоновец Богданка Атанасова. В Злокучене да стане кмет от втория опит ще направи Стефан Малинов. Само 2 гласа не стигнаха на Нина Вардина да стигне балотажа в Бошуля, за които има съмнения, че са манипулирани и ще подлежат на обжалване. Равносметката за 12-те представителите на ГЕРБ в кметската надпревара в Община Септември е 5 кметски мандата и 4 балотажа, което е най-добрият резултат на тази структура в 9 годишната й история.