С 55.40 % доверие независимият Тодор Попов спечели днешния балотаж срещу съперника си от ГЕРБ Найден Шопов, който има 44.6% от гласовете на избирателите в общината, това сочи резултатът от екзитпол оповестен от БТВ преди минути. Въпреки че, на думи Найден Шопов получи подкрепата на АБВ, МК“Благо Солов за Община Пазарджик“, БСП, Движение 21 и Реформаторски блок, на практика привържениците на тези политически и не само формации не последваха своите лидери.

Слаба избирателна активност беляза днешния ден, като в края му пред урните бяха застанали едва 35% от имащите право на глас. На практика след първия тур на избирателя му се наложи да решава дали да повери съдбата си в ръцете на управляващата партия ГЕРБ, чрез нейният кандидат  Найден Шопов  или да се довери на този, който добре познава като кмет от осем години насам.

Голяма част от хората пуснали бюлетина днес споделиха, че са заложили на Тодор Попов, защото не желаят да бъдат управлявани от човек на Бойко Борисов. Други пък, намират за крайно цинично изказването на Цветан Цветанов направено в Пазарджик, че само градовете на ГЕРБ ще получат държавна опека за чаканите от Брюксел – 32 милиарда лева за следващия четири годишен програмен период.

На практика след днешния ден в цялата област ГЕРБ има кметове в почти всички общински центрове с изключение на Пазарджик, Батак, Сърница и Стрелча, сочат резултатите от първия тур. За разлика от предишния мандат на Попов ще му бъде трудно да работи с новия Общински съвет, въпреки че, неговите хора там са много повече от останалите, до консенсус ще се стига трудно.

Вижте защо:

 Коалиция „Тодор Попов ЗА Пазарджик“
1. Хари Харалампиев
2. Румен Димитров
3. Десислава Тодорова
4. Илиян Порязов
5. Георги Георгиев
6. Георги Гатев
7. Таня Димитрова
8. Альоша Стоянов
9. Тодор Тодоров
10. Венелина Георгиева
11. Александър Шопов
12. Димитър Петков
13. Иван Димитров
14. Д-р Красимир Темнилов
ПП ГЕРБ
15. Найден Шопов
16. Нишан Бъздигян
17. Йордан Чалъков
18. Радка Кежева
19. Борис Димитров
20. Атанас Качаков
21. Лидия Панайотова
22. Евтим Янев
Коалиция „Благо Солов за Пазарджик“
23. Благо Солов
24. Албена Кантарджиева
25. Чавдар Чавдаров
26. Благо Петров
Съюз „Солидарност“
27. Сашо Ангелов
28. Искро Бейков
ПП АБВ
29. Атанас Шопов
30. Ангел Минков
Реформаторски блок
31. Малина Консулова – Златева
32. Руди Синапов
ПП ЕВРОРОМА
33. Райко Живков
ПП АТАКА
34. Красимир Първанов
35. Цанко Бангьозов
Граждани за пряка демокрация
36. Илия Джамбазов
ПП БСП
37. Стоян Парпулов
38. Христо Бързев
39. Лазар Попов
40. Александър Кобаков
41. Антон Николов
С балотаж Тодор Попов спечели и първият си мандат, като тогава негов съперник бе тогавашният кмет Иван Евстатиев. В момента Иван Евстатиев отново е на балотаж, но този път в Стрелча, а конкурентът му е Стойно Чачов от АБВ. 
БИОГРАФИЯ

Тодор Попов е роден на 26 декември 1967 година в Пещера. Завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 1992 до 1995 година е младши съдия и районен съдия в Окръжен и Районен съд – Пазарджик. В периода 1995-2007 година работи като адвокат.

От 1999 до 2007 година е общински съветник в Общински съвет – Пазарджик, като в последните четири година от периода е председател на общинския съвет. През ноември 2007 година е избран за кмет на Пазарджик. Издигнат от инициативен комитет, Попов печели изборите преди четири години на първи тур, с 65% подкрепа от страна на жителите на общината. Семеен, с две дъщери.

КАКВО ЩЕ ПРАВИ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ

През следващите четири години ще надградим започнатото, предстои ни изграждането на Западен околовръстен път, саниране на жилищни сгради във всички квартали на града, реновирането на паркови площи в кв. „Моста на Лютата“, „Болничен“ и комплекс „Марица“, създаването на нов жилищен квартал в района на Автогарата, като там също е предвидено, да се направят промени в инфраструктурата, както и създаване на нов парк със спортни площадки и зони за отдих в „Зоната на здравето“. Нов пешеходен мост ще свърже парк – остров „Свобода“ със „Зоната на здравето“. Не на последно място предстои и довършването на новото Депо. Ще се постараем да направим много нови неща и в селата от нашата община, които ще бъдат финансирани по европроекти. Не малко са и планираните прояви по отношение на социалните дейности, спорта и културата. За щастие в екипа ми има професионалисти, с чиято помощ нещата се случват по-бързо, по-добре и в полза на всички жители на Пазарджик и населените места.
Ударите под кръста по време на кампанията
След днешната победа на Попов, нека припомним и как се стигна до нея. За първи път от години насам цели девет кандидати щурмуваха поста кмет на Пазарджик. Един от тях бе регистриран с благословията на БСП и носеше две от трите имена на действащия досега кмет Тодор Димитров Попов. Благодарение на това, съименникът на градоначалника успя да се сдобие с подкрепата на почти 4% от избирателите. Всички конкурентни щабове бяха заложили на отрицанието, което също отне доста от гласовете на пазарджиклии. Нямаше и ясни послания, нито пък решения за най-наболелите проблеми на града – безработицата и бедността. Въпреки наличието на бизнесмени в надпреварата нито един от тях не даде конкретен начин за създаване на трудови места в областния център. Няколко от кандидатите пък не бяха добре подбрани от своите партийни централи, други не успяха да акумулират обществена енергия, за да убедят всички в своята добронамереност. И така в деня, който България чества Денят на будителите, а християните Вси светии, Пазарджик се сдоби с кмет за следващите четири години и неговото име отново е Тодор Попов.