Изложбата „20 години реализъм и абстрактност“ ще бъде открита утре в 18 ч. в пазарджишката галерия „Арт форум“, която се намира на бул. „България“ в областния град. Изложбата ще представи творчеството на живописеца Стефан Лютов, който не за първи път гостува в нашия град.

„Стефан Лютов е от художниците, чиято живопис става сякаш все по-млада с годините. Именно така, по младежки дръзко и светло той неглижира обичайното за повечето творци съчетаване на творби със сходна концепция в една изложба. Заявява открито и честно, че се вълнува от няколко неща едновременно и съчетава в една експозиция традиционно и експериментално. Пейзажът, този вечен и безсмъртен изкусител, издава преклонението на автора към природата, всички тези неустоими кътчета, сезони и гледни точки – носталгични стари къщи, меката есенна атмосфера или ослепителното слънце на морския бряг. Колоритът е бистър, понякога ярък и звънлив, друг път дискретен, но неизменно пропит от любовта на художника към заобикалящия ни свят. 

Другата голяма любов е към имагинерния свят, където цветът е всичко. Летящи условни форми, копринени багри и светлина, много светлина, просто неукротима светлина, а през пъстрите й лъчи съзираме всевиждащото Му око, благосклонно и мъдро наблюдаващо света на реалното и конкретното…“ – пише за него в сайта programata.bg

Изложбата е под надслов «20 години реализъм и абстрактност». Това са 20 години от първата му самостоятелна изложба през 1995 година. През същата година става член на Съюза на Българските художници, разказа Маргарита Иванова, председател на Представителството на СБХ в Пазарджик. 

Стефан Лютов  е роден  на 8 март 1947 година в Пловдив. Завършил е Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” със  специалност графика при Николай Хаджитанев и живопис при Васил Стоилов. От 1985 до 1995 година се занимава с приложна графика.

Подредил е не малко  самостоятелни изложби в Пловдив, София, Варна , Пазарджик и Курорта „Албена”. Участва в Национални общи изложби в София и страната. С международно участие в градовете Бърно и Познан – Полша. Негови картини са притежание на частни колекции в Турция, Гърция, Италия , Франция.

В галерия “Артфорум” това е втората изложба на Стефан Лютов. Първата изложба в галерията беше през 2011 година от поредицата “Пътят….” и бе посветена  в памет на Христо Брайков – “В началото бе рисунката…”

“Който не може да рисува реалистично, не може да направи искрена абстрактност – споделя художникът – В абстракциите преоткривам природата. Пейзажа трябва да бъде пейзаж реалистичен“. В работите си авторът се старае да бъде себе си, без да имитира или да подражава на друг.

Когато Стефан Лютов рисува реаличстични картини и усети, че не  върви, то зарязва работата и тогава прави най-добрите си абстракции. “Не правя манифактура” – казва художнокът.

В галерията са подредени 20 платна – реалистични пейзажи и абстракции.