След изборите доставките на гориво за Община Септември са прекъснати. Парализирани са служебните автомобили на общината и училищните автобуси. В същото време са налице юридически спънки новото ръководство да купува горива до края на годината.

На 29.04.2014 г. Община Септември е сключила едногодишен договор с „Целев” ЕООД. От бензиностанция на тази фирма в продължение на 12 месеца са зареждали служебните автомобили на общината и училищните автобуси. Видно от спецификацията за поръчката, бензин А 95 е търгуван по 1.983 лв. без ДДС, а дизелът съответно за 2.066 без ДДС. Така крайната цена на двата продукта гони 2,50 лв. за дизела и 2,40 за бензина.

dokladna

Контрактът изтекъл на 28.04.2015 г., но след това изненадващо не е проведен конкурс по надлежния ред и като функция от това Общината не е сключила нов договор. До провеждане на изборите обаче, служебните автомобили на общината и училищните автобуси са зареждали на същата бензиностанция по силата на така нареченото пряко договаряне между кмет и доставчик, в условията на неотложни ситуации. Тази опция по закон, градоначалника може да използва само веднъж годишно, в рамките на 20 000 лева.

На 26-ти октомври, ден след изборите за местна власт, от „Целев” ЕООД, отказват да зареждат служебните автомобили на общината и училищните автобуси. В същото време провеждането на нов конкурс за доставчик на гориво ще отнеме технологично време от поне 2 месеца, а лимит от 20-те хиляди лева по опцията за пряко договаряне от страна на кмета не е останал. Поради тази причина до края на годината, независимо от заложения капан, Марин Рачев е намерил начин да осигури гориво поне за училищните автобуси за да не се блокира нормалния учебен процес на учениците.

Относно служебните автомобили – те ще останат на паркинг до началото на новата година. До тогава предвижването на служители за служебни цели ще става с лични автомобили, подсигурени от кмета за негова сметка. Изключение ще бъде направено само за доставките на млечната кухня, за да не се нарушава нормалния ритъм. Все пак има и повод за оптимизъм. Уверенията на новото ръководство са, че с утвърждаване на новата организационна структура, която чисто процедурно ще заработи до месец, ситуацията, както с горивата, така и  във всяко едно друго направление ще се промени коренно, към по-добро.

specifikacia