На тържествена церемония вчера положиха клетва новоизбраните кмет на община Панагюрище, кметове на кметства  Баня, Бъта, Левски, Оборище, Панагюрски колонии, Поибрене, Попинци, Елшица и двадесет и един общински съветници.

В присъствието на областния управител Трендафил Величков избраниците се заклеха да работят, ръководени от интересите на жителите на общината и за тяхното благоденствие, подписаха клетвени листове и официално встъпиха в длъжност.

„Вие имате една голяма задача, една от големите задачи на възрожденските общини в България и тя е да пазите и да развивате българщината. Панагюрци са достойни и работливи хора, които се обединяват и постигат целите си, искрено вярвам, че така ще бъде и занапред”, каза в обръщението си към съветниците и кметовете областният управител Трендафил Величков. След като прие символичните огърлица и ключ на общината, Никола Белишки каза:  В деня на Св. Мина нека загърбим всички лични, корпоративни, партийни и всякакви други пристрастия и интереси, за да може наистина Община Панагюрище да върви напред и да се развива.

Процедурата по избор на нов председател на общинския съвет беше проведена тайно, под ръководството на най-възрастния съветник Филип Калбуров. За председател на местния парламент бе избран Христо Калоянов.

ЗА НЕГО

Христо Калоянов е роден през 1967 година в Панагюрище. Има две дипломи за висше образование – елктроинженер и публична администрация. В политиката е от 2007 година, когато бе избран за общински съветник и оглавяваше постоянните комисии по “Местно самоуправление и законност” и от 2009 година – ТСУ. През 2011 година отново бе избран за общински съветник. Две години по-късно бе избран за народен представител в 42-то Народно събрание. В момента работи в “Асарел-Медет”. Христо Калоянов е женен, баща е на две дъщери.