Паната, които красят сградата на бившия Изчислителен център и бившия Битов комбинат в Пазарджик са с неизвестен автор, показа репортерската ни проверка. Никой не е чувал името на художника, оставил знак за себе си в тракийския град, а спомените на творците работили по онова време водят до задънена улица.

13pano13pano1

 

Паната не са на нивото на очите ни и това ги прави невидими, а когато плъзнем погледа си нагоре, не се удивляваме, защото те са там от половин век насам и до толкова сме свикнали с тях, че не ни впечатляват. Интересни са за гостите на града и се случи да ме питат – Кой ги е направил?

13nevidimoto

Сградите са построени през 60 – те години на миналия век. Всяка от тях е имала конкретни функции и е строена с държавни пари. Най-вероятно в проекта за изграждането им е било включено и паното, разказва художникът Марин Маринов. По тогавашните разпоредби е съществувала Държавна комисия, която одобрявала типовите проекти и всичко, което е правено по фасадите.

Най-вероятно и в другите градове на страната, в които е имало Изчислителни центрове има подобни пана, предполага директорът на ХГ“Станислав Доспевски“ – Леон Бабачев. Той припомни и факта, че на фасадата на хотел „Тракия“ също е имало пано, но то е било отстранено по време на дострояването на сградата, което се случи в недалечното минало.

13pano2

 

Фасадата на ХГ“Станислав Доспевски“ и регионалния исторически музей пък разполага с истинско бижу, което е проектирано от големия Дечко Узунов. Паното, което се състои от няколко фрагмента е било изпълнено през 1979 г. когато е правена сградата.

13pano4

Пано има и на бившия ресторант „Кукерите“. Засега не се знае и неговият автор. Със сигурност в града има и пано на Методи Пешунов.

Най-вероятно става дума за това пано, което се намира на ул. „Гурко“, преди входа на ЕВН. По спомените на наш читател, лично художникът Методи Пешунов му е показвал творението си.

13energoto