Макар, че все още работи със стария ръководен състав поради нужното технологично време за да се приеме новата организационна структура от Общинския съвет, кметът на Септември Марин Рачев успя да се справи с голяма част от забавените плащания, с които беше посрещнат. Не търпяха отлагане, сметката за тока(36 000 лева) и просрочените вноски по кредити към ФЛАГ.

13-4istene na 6uma (1)

 

До броени дни успешно ще бъдат разплатени и останалите неотложни разходи, както и забавените заплати на голяма част от общинските служители. „Успоредно с това вече гледаме напред и започнахме с оформянето на пешеходни зони по главната улица на Ветрен. В село Ветрен дол стартирахме закърпване на дупки, започнахме и дейности по пътя Ветрен – Славовица, който се прави вече 13 години. Заради големите разходи, там на първо време ще чакълираме най-тежкия участък за да може автомобилите да преминават безпрепятствено, а на по-късен етап ще стане и цялостното довършване на пътя с асфалт”, съобщи Марин Рачев.

По негово разпореждане вече се работи по осигуряването на нормален достъп до предприятието „Габер – 1” край Септември, където работят над 70 души. Започнаха и дейности за почистване на падналата шума по улици, тротоари и градинки в общинския център. „Това става с допълнително наети хора, тъй като досегашните ръководители, контролиращи временната заетост се изпокриха – кой в болнични, кой в отпуск, кой просто го няма и съответно участъци от по 50 метра се чистеха по цял ден“, коментира кметът на Септември. По предварителни данни, към момента на встъпване на Марин Рачев в длъжността кмет, е констатирано, че от общинския бюджет заплати получават 281 човека.

На по-голямата част от тях ежедневно се подсигурявани и средства за гориво за личните им автомобили за придвижване. Точните данни в тази посока ще се обявят след приключване на вътрешния одитен доклад, който вече се прави. Идеята е да има основа от база данни, на която да се стъпи при създаването на новото щатно разписание. „Реално, Общината ще заработи така, както аз искам, след като се приеме и приложи новата структура, а местата си заемат новите шефове на дирекции. Дотогава ще събираме нужната информация за да можем веднага да направим детайлен анализ и план за действие.

До три месеца, както го обявих и в предизборната кампания, първите положителни резултати от промяната ще започнат да се усещат”, убеден е новият кмет на Септември. По темата за недоборите от над 2 300 000 лева Рачев не скри учудването си. „На първо четене сумата от несъбраните данъци и такси е такава. Учудващо е, че много от натрупаните към Общината задължения са от страна на големи данъкоплатци, от които данъци не са събирани с години. Как и защо е допуснато това предстои да се анализира, но за мен не е нормално”, коментира Рачев. В първите дни от своя мандат той е получил множество поздравителни писма за встъпването си в длъжност. „Това са приятни неща, но сега е време за усилена работа“, заяви с усмивка новият кмет на Общината.