Не зная какво повече мога да кажа от онова, което вече нееднократно съм развивал като тези наскоро. Разбирам желанието и на медиите, които ме търсят за коментари по повод на нападенията срещу Париж и Европа, и понеже няма как да откликна в момента, нека уточня следното.

Случилото се в Париж от 13 ноември е част от същото явление, за което по възможно най-възпитания и разграничаващ начин вече съм изказал мнението си публично и ясно. Ако някой иска да разбере какво мисля и за Париж, може просто да прочете трите ми текста само от преди дни, от изминалата седмица в „Стандарт“ (където казах и това, че Европа ще се опомни „по пътя на опита“, след като преживее реални стълкновения на своя територия – не предполагах, че ще е толкова зловещо и скоро), този от 14 септември в „Капитал“ или даже голямата ми статия от февруари в книжното издание на „Клуб Z“.

Моделът, мотивацията, целите, положението и реакциите на Европа досега – всичко случило се в Париж е част от същия модел. За всичко това съм говорил и предупреждавал и тази, и миналата година – то може да се прочете отново, независимо от отношението Ви към конкретната медия, в която съм го казал. Това наистина е и лична молба: не искайте от мен сега, в първите часове и дни, когато съм шокиран като всички вас, да говоря някакви нелепици за незначителни детайли – не съм криминолог, за да ви кажа нещо смислено за технологията и тактическото изпълнение на тези брутални актове. Бог да прости жертвите!

Това нито са първите, нито ще бъдат последните актове, извършени от ислямски терористи. Ето защо по-важно е как ще продължи и доколко смислен ще е нашият, собственият ни европейски дебат за изхода от това положение, но този път съобразно реалностите, а не – както досега – чрез следването на някакво абсурдно пожелателно мислене.

ЗА НЕГО

Доц. д-р Симеон Евстатиев е арабист ислямовед, доктор по история, доцент по история на арабския свят и исляма в СУ „Св. Климент Охридски“, където е ръководител на Университетския център за изследване на религиите и на магистърска програма „Общество и култура на арабския свят“. През последната година (2013–2014 г.) е работил в Принстънския университет, САЩ. Публикациите му включват десетки научни статии и студии в областта на близкоизточните изследвания и ислямознанието. Автор и съставител на няколко книги, сред които и монографията „Религия и политика в арабския свят: Ислямът в обществото“ (изд. „Изток-Запад“, 2012). Доц. д-р Симеон Евстатиев е роден в Пазарджик, той е възпитаник на ЕГ“Б.Брехт“.

Интервютата в „Стандарт“ – вижте тук

Статия „Халифатът на ал-Багдади“: Апокалипсис сега