Експертът на Областен информационен център – Пазарджик – Радослав Пешалов и директорът на БЧК – Пазарджик – Живко Дишков представиха днес началото на Националната информационна кампания „ЗАЕДНО ЗА СЪПРИЧАСТНОСТТА“ в Пазарджишка област. Тя ще се проведе в периода 16 – 20 ноември. Целта е представителите на уязвимите групи да бъдат информирани за възможностите, които ще им предостави Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ през 2014-2020 г.

За постигането на тази цел мрежата от ОИЦ работи в партньорство с Български червен кръст, общините и Управляващият орган на Оперативната програма, която в допълнение към стартиращата Програма за храни, ще предостави редица съпътстващи мерки за подкрепа на социалното включване на уязвимите групи лица.

За целта с възможностите на програмата ще бъдат запознати над петстотин доброволци от областта, които ще предоставят информация на хората взели участие в подобна програма от предишния програмен период. От предстоящите помощи ще се възползват семейства и лица, които са вписани в регистрите на „Социално подпомагане“. Става дума за неосигурени самотни родители и техните деца, самотно живеещи лица и семейства с минимални пенсии, както и бездомни лица.

За нашата област са предвидени общо 450 тона продукти, които ще бъдат предоставени на 11 542 – ма души, поясни Живко Дишков. На всеки човек от списъка се полагат малко над тридесет и осем килограма продукти. Стартиращата днес програма ще приключи до края на март идната година. Първите два тира с помощи вече са планирани.

За възможностите, които „Заедно за съпричастността“ предоставя ще бъдат организирани и проведени следните срещи по места:

Велинград – утре, в 11 ч. в Туристическия информационен център на пл. „Свобода“

Пазарджик – сряда, в 11 ч. в Клуб на пенсионера №3, на ул. „Моста на Лютата“

Панагюрище – четвъртък, 11 ч. Къщата на БЧК, на ул. В.Левски“ 7

Брацигово – петък, 11 ч. Клуб на инвалида, в сградата на Градска поликлиника