На открита среща със зам. областния управител Гинче Караминова обудсманът на Републиката Мая Манолова се запозна със случая по премахването на селскостопанска постройка в с. Голямо Белово, при която вчера възникна напрежение.
m_manolova_gm.jpgСобственикът на имота Любомир Варев представи своята гледна точка и разказа за разигралите се събития през последните няколко дни, както и предисторията. Въпреки съпротивата, вчера багер на общинското ВиК в Белово разруши постройката, в която имаше хора и крави. Изпълнението на заповедта на кмета на общината Костадин Варев бе осигурено от 40-40 полицаи. Намесата на място на Гинче Караминова спря за момент действията, но привечер постройката е била напълно съборена. Кравите в момента са напълно свободни, две от тях са умрели, а останалите са в гората. На срещата присъства и зам.-председателят на ОбС -Белово Стойко Стефанов, който беше кандидат за кмет от БСП. Според него мотивите на кмета на общината са изцяло политически. Стефанов съобщи, че от няколко дни е спрян токът за дърводелския цех, собственост на неговата майка, без да е предупреден.Като доказателство за своеволията на общинския кмет бе посочено и неизпълнението от негова страна на решение на ВАС за премахване на незаконно построена стена в коритото на р. Яденица. След като изслуша потърпевшите, Мая Манолова запозна потърпевшите с възможностите, които има като омбудсман.Тя заяви, че ще поиска от Областната дирекция на полицията да й бъдат предоставени заповедите и посочени основанията за изпращането на толкова много полицаи в Голямо Белово, както и че ще сезира главния прокурор по случая.

По-късно Националният омбудсман и зам. областният управител Гинче Караминова посетиха Голямо Белово и на място установиха ситуацията след разрушената постройка, както и със стената в коритото на реката.
Те посетиха и кмета на община Белово в кабинета му. След разговор с него бе постигнато съгласие омбудсманът да изпрати свои експерти, които да направят цялостна проверка на преписката и документите по случая.

Въпрекия пълния мрак, обществения защитник Мая Манолова снощи посети дървопреработвателния цех на „Стефанов груп 2006“ ЕООД при гара Сестримо, за да констатира на място поредният произволен и тенденциозен натиск от страна на кмета на община Белово, а именно – спиране на електрозахранването.

27maya1