Урок по родолюбие  проведе най-младият български евродепутата Андрей Новаков с дванайсетокласници от Гимназията по икономика и мениджмънт в Пазарджик.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Срещата бе по инициатива на учениците. На прага на своя старт в живота като дипломирани средни икономически специалисти, дванайсетокласниците пожелаха да се срещнат с един успял българин  на 29 години, който работи в името и за благото на България. Един учебен час не стигна за да бъдат зададени всички въпроси които вълнуваха абитуриентите, а тишината в залата бе гаранция за огромния успех  и отзвук на това, което сподели Андрей Новаков с тях.

„Аз нямам типичната автобиография на политик, не съм учил в чужбина, но съм ярък пример за това, че човек не бива да се отказва от мечтите си независимо от трудностите които може да срещне по пътя на тяхната реализация“, с тези думи започна открития урок на Андрей Новаков. Той сподели  моменти от своята автобиография, за това колко трудно е взел решението си за професионална реализация, как е работил за да си плаща таксите в юридическия факултет. Младият юрист каза още : “Знам, че е модерно сега младите хора да заминават навън. Като човек , който пътува два пъти седмично зад граница  искам да ви кажа, че самолетите от терминал две на излитане и на кацане са еднакво пълни.

Ако притежавате необходимата воля, квалификация  и знаете езици можете да постигнете успех и в България, така както и навсякъде по света.“ Андрей Новаков даде пример за успели българи  във фирми като „Hewlett-Packard“ и „ Google“ и разказа повече за инициативата  си в Европейския парламент стажовете за студенти  да станат платени.  По-късно той подробно разясни възможностите за младите хора , които предоставя европейската програма „Еразъм +“. За 2016 година са заделени  2 млд.евро  за финансирането  и.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Средствата са за насърчаване на развитието, професионалната реализация и развиване на бизнесидеите  на млади хора. Трудните избори в живота на всеки човек  бе друга от темите, които дебатираха учениците от пазарджишката гимназия по икономика и Андрей  Новаков. Избори като този –дали да си купиш нов мобилен телефон, последно поколение или да инвестираш парите в курсове за обучение и квалификация. Призивът на Андрей  Новаков бе да се избере вторият вариант, защото  добитите знания са капитал, който в бъдеще многократно ще се отплати под формата на професионален и финансов успех. На срещата бе обсъдена и темата за стимулите за развитие на българската икономика. Учениците показаха чрез въпросите си към Андрей Новаков  знания по макроикономика. Основен двигател за ускоряването на икономическите процеси в България в посока икономически растеж, според  Новаков, е насърчаване на инвестициите, а  най-големият източник на  свежи пари са европейските фондове. Андрей Новаков  цитира статистика, според която 8 от  10 лева инвестирани в икономиката ни са от европейските фондове, а България е на второ място по процент на усвояемост на средствата. Андрей Новаков се обяви за увеличаване на часовете по гражданско образование в българските училища и призова младите хора да са  силни в любовта си към България и да се подкрепят взаимно като нация. По време на посещението си гостът разговаря с директорът на училището Таня Благова и разгледа обновените преди месец четири компютърни кабинета с нова техника по проект към МОН.