„И жената инкогнито“ е самостоятелна изложба на Маргарита Иванова и бе открита в Ботевград, като първа проява от традиционния „Салон на изкуствата 2015“.
05марго1
Експозицията бе открита официално от директорката на музея Тодорка Коцева. „Каквото и да кажа за художниците Маргарита Иванова и Спас Киричев, които са партньори и в живота, ще бъде малко, защото техните творчески биографии са изключително богати. И двамата са завършили Националната художествена академия, членуват в Съюза на българските художници. Маргарита Иванова е председател на правителството на СХБ в Пазарджик. Пана на Маргарита Иванова са притежание на частни колекции в Германия, Франция, САЩ и др.”, каза Тодорка Коцева, съобщи balkanec.bg.
05маргоМаргарита Иванова е учила в Средно специално художестено училище по сценични кадри – гр. Пловдив. През 1990г. завършва Национална художествена академия – гр.София, специалност „Приложно изкуство – керамика”. Тя работи в областта на кавалентната керамика, монументалната и малка пластика. Получава награда за пластика на Община Пазарджик – 2003г. Награда „Георги Машев” на Дружеството на пазарджишките художници 2012г. Някои от реализираните й монументални творби са: Пластично керамично пано в училище „Кочо Христов” – гр. Пазарджик, Пано „Орисници” – ритуална зала в с. Ново село, пловдивска област, Портретен релеф „Неофит Рилски” – ОУ „Неофит Рилски” в гр. Костандово, материал шамот. Участвала е в национални и международни симпозиуми и пленери:  1994г. в Копривщица – живописен пленер, 2000г. – гр. Батак – симпозиум в картон и др.

За своята изложба Маргарита Иванова каза,”Изработката на едно керамично пано отнема около един месец.” Тя обясни, че нейните пана-картини се  доближават до склуптурата от гледна точка на релефа, който е много нисък, а от друга страна се доближават до живописната картина заради цветността на глазурите. „Аз превръщам керамиката във вид картина. В зависимост от химическия състав на глазурата се получава цветът. Основната тема на изложбата и керамика „…И жената инкогнито” е жената в различни състояния и ситуации. Художничката добави че „ Жената видимо нежна е доста силна духом”.

През 2012 година художничката и съпругът й Спас Киричев са гостували на Исторически музей Ботеврград. Тогава те са представили съвместна изложба. Керамичните пана-картини ще се продават в Исторически музей Ботевград до 10 януари. 

Изложбата на Маргарита Иванова показва 38 творби, от които 32 пана и 6 портрета. Изработката на творбите е отнела на художничката около шест месеца. Причината за този дълъг период е сложната технологична изработка. Тъй като за постигането на този изключителен финес, се изисква дълбока прецизност, внимание и отдаденост. Химичната обработка, от своя страна, също е много сложен процес, отнемащ време.