„Раиф Бадауи бе достатъчно смел да се изправи и да каже „не“ на тяхното варварство. Затова те го бичуваха“, заяви Енсаф Хайдар, съпруга на осъдения саудитски активист Раиф Бадауи, в речта си на 16 декември при получаването от негово име на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Бадауи бе отличен от Европейския парламент за борбата си за свободата на словото в Саудитска Арабия.

„Бадауи стана символ и вдъхновение за всички, борещи се за основни права в региона и отвъд него“, заяви председателят на ЕП Мартин Шулц по време на церемонията. „Въпреки големия риск той смело се опитваше да насърчава свободата на мисълта и да упражнява правото си на свобода на изразяване, като запълваше вакуума, оставен от липсата на свободен печат в страната.“

Председателят на ЕП призова саудитския крал Салман незабавно да помилва блогъра и да го освободи без условия от затвора. Освен това той припомни, че Саудитска Арабия е била включена в съвета по правата на човека на ООН, и прикани властите в страната да сложат край на систематичните репресии срещу мирното изразяване на мнения, като спомена гоненията срещу Уалид Абу-ал Хаир, Абдулкарим ал-Ходр, Ашраф Фаяд и Али Мохамед ал-Нимр.

„Никакъв терор, никаква нехуманна наказателна система няма да ни попречи да се борим за правата на човека. Нито едно споразумение в областта на сигурността, нито една оръжейна сделка и никакви петролни пари няма да ни спрат“, заяви Мартин Шулц.

Той също така приветства на церемонията представителите на другите финалисти за наградата „Сахаров“: Мария Алехандра Аристегиета Алварес от името на демократичната опозиция във Венецуела и Олга Шорина, изпълнителен директор на Фондацията „Борис Немцов“ в Германия.

„Раиф Бадауи не е престъпник. Той е писател и мислител“

„Свободно мислещите араби са свикнали да прикриват идеите си, за да ги прокарат“, заяви Енсаф Хайдар, като цитира съпруга си на церемонията в Страсбург. „Просветени идеи се смятат за богохулни в идеологията, приета от арабските общества, в която всяка свободна мисъл е упадъчна и отклонение от Пътя на истината“.

„Раиф не е престъпник“, каза още тя. „Той е писател и мислител: това е всичко. Неговото престъпление е да бъде свободен глас в страна, която не приема нищо друго освен едно мнение и една мисъл“.

„Той е мюсюлмански мислител, който отказа да бъде част от стадото, следващо духовниците, живеещи извън времето и управляващи с несправедливи и тиранични закони.“

Енсаф Хайдар, която живее в изгнание в Канада заедно с трите си деца, благодари на Европейския парламент за наградата: „Присъждането на наградата „Сахаров“ на Раиф Бадауи е историческо събитие. Това е, г-н председател, акт на смелост от Вас и от всички онези, които гласуваха за Раиф.

Бадауи: цензуриран, затворен, бит, но не и заглушен

Раиф Бадауи е осъден на 10 години затвор, 1 000 удара с камшик и тежка глоба за предоставяне на възможност за изразяване на богохулни коментари на своя уебсайт, създаден, за да насърчава социално-политическия и религиозен дебат в Саудитска Арабия.
Изпълнението на първата част от наказанието за бой с камшик предизвика международен отзвук, който засега спря налагането на тази част от присъдата. Бадауи обаче остава в затвора и наскоро бе поставен в още по-строга изолация.

Той не е първият, който не успява да получи наградата „Сахаров“ лично. Например, водачката на опозицията в Мианмар Аун Сан Су Чи бе обявена за носителка на наградата „Сахаров“ през 1990 г., но заради наложения й домашен арест тя я получи едва 23 години по-късно.