Без гранция или друга мярка за неотклонение снощи прокуратурата в Пазарджик е освободила 27 годишният Иван Янакиев, който в петък вечер помете с „Хамъра“-а си седемдесет годишен пазарджиклия, който пресичал по ул.“Пловдивска“ на кръстовището до „Кауфланд“.

Сигнал за случилото се е бил подаден в петък, около 18.50 ч. Водачът на огромния джип „Хамър“ е блъснал пресичащият пътното платно пешеходец Н.Л.-70г.  и го е влачил около седемдесет метра, сочи експертизата направена от полицията. За съжаление мъжът е починал на място. Водачът на джипа е задържан за срок от 24 часа в ареста на РУ-Пазарджик, алкохолната му проба е отрицателна. На мястото е извършен оглед, образувано е дознание, но извършителят, който се движил с изключително неподходяща и висока скорост е бил освободен, с мотив, че няма да избяга и да се укрие.

Янакиев не е за първи път в нарушение, сочи статистиката и преди той е шофирал с превишена скорост, а също така и под въздействието на наркотични вещества.

Ето какво публикува и БЛИЦ:

2 дни, след като прегази и уби човек в Пазарджик, 27-годишният шофьор вече е на свобода. За това алармира синът на убития мъж, цитиран от bTV. Той се опасява, че убиецът на баща му може да се укрие зад граница. Младият водач вече бил с отнета книжка заради шофиране под въздействие на наркотици. От прокуратурата снощи не са поискали задържането му за 72 часа. Според очевидци, джипът се е движил с много висока скорост като на рали.  Автомобилът влачил тялото на пешеходеца около 100 метра.

„С каква скорост трябва да кара човек, за да носи едър мъж над 100 метра. И да го пречупи отвсякъде, да е пребит, пречукан и натрошен. Нищо здраво няма. Даже не може ковчегът да бъде отворен“, разказва Еленко Лазаров, син на прегазения мъж. От полицията уточниха, че безспорно в момента на удара джипът се е движил със скорост много по-висока от разрешената.

Веднага след фаталния инцидент, шофьорът е тестван с дрегер, който не открива наличието на алкохол.

27-годишният Иван Янакиев е добре познат на полицията. Той е санкциониран многократно за различни нарушения на пътя. Книжката му е била  отнета в началото на 2015 година заради шофиране под въздействие на наркотици.

„Бил е задържан и съответно му е отнето свидетелството за правоуправление, както и временно спрян джипът от движение. И ето, че буквално месец, след като той е възстановил възможността си да управлява моторно превозно средство – прави тежка катастрофа“, коментира говорителят на Областната дирекция на полицията в Пазарджик  Мирослав Стоянов.

Първоначално шофьорът е задържан за 24 часа. Близките на прегазения мъж се опасяват, че той може да се укрие.

Оказва се, че Иван Янакиев е освободен от ареста в събота вечерта. Информацията беше потвърдена от пазарджишката окръжна прокуратура. Засега не са ясни точните мотиви. По непотвърдена информация джипът се води на името на майката на младия водач, която живее и работи в Италия.