Над петдесет човека се събраха на протеста срещу беззаконията в съдебната система днес в Пазарджик. Повод за това стана смъртта на седемдесет годишния Никола Лазаров, който бе пометен от свръхмощен джип, управляван от 27 годишният Иван Янакиев от Пазарджик, в петък вечер.

Баща ми се е връщал от „Кауфланд“, разказа сина на починалия – Еленко. Той е тръгнал да пресича, тъй като една кола му е дала път, но в следващото платно го е повалил „Хамър“-а. Имаме видеоклип на който се вижда как колата го мята на предния капак, подхвърля го и го прегазва. Джипът е спрял едва след като баща ми е станал на пихтия, разказа четиридесет годишния мъж.

Вчера с него е разговарял главният прокурор Сотир Цацаров, който е поднесъл извинения и съболезнования за случилото се. Той е поел и ангажимента лично да следи развитието на процеса срещу Янакиев.

Еленко Лазаров е възмутен от факта, че полицаите пристигнали на местопроизшествието, не са имали у себе си чек дрегер за наркотици. В момента Лазаров е депозирал молба до Апелативния прокурор – Иван Даскалов, с която изисква от косата на Янакиев да бъде иззета проба, за да се установи дали тя съдържа наркотично вещество. Другата въпросителна е свързана с това, че лично Киро Лозенеца се подвизавал на произшествието и давал акъл на полицаите какво да правят. Как може криминално проявен, с доказано досие да стои и да мачка кръвта на баща ми? – пита Еленко.

На протеста присъстваха почти всички съседи на починалия от ул. „Беласица“. Според тях Никола бил много кротък и възпитан човек. „На мравката правеше път и да го сполети такава участ. Ако трябва всеки ден ще стоим тук, но ще искаме справедливост  и правосъдие, как може да пуснат убиец и да твърдят, че няма доказателства за задържането му ?“ -недоумяваше възрастна дама.

Според друг от присъстващите Иван Янакиев се занимавал с разпространение на наркотици, той редовно нарушавал правилата за движение и карал постоянно с превишена скорост по улиците на града. Таксиджия пък добави и това, че нерядко нощно време Янакиев карал насрещно и умишлено засичал таксиметрови коли. Според Еленко Лазаров в досието на Янакиев имало над петдесет нарушения, а ако не му били върнали книжката преди месец, днес баща му щял да бъде жив.

Никола Лазаров е работил като миньор в мините „Елшица“ и „Радка“. Той има двама синове – Еленко и Макс. Вчера бе погребан, а да го изпратят се събраха над двеста души.