Отиващата си днес година ни лиши от присъствието на много хора, които години наред бяха част от историята на нашата област.

22futbol

Най – скорошната загуба, която получи широк обществен резонанс бе смъртта на спонсорът на „Чико“ – Бяга, Георги Михайлов – Бунара. Огромната трагедия отложи мачът на 23 август, между Рилски спортист(Самоков) и Чико(Бяга) от 3-тия кръг на „В” ЮФГ. На 22 август, малко след 18 часа при автомобилна катастрофа загина тридесет и пет  годишен играещ спонсор на бяжани.

Всички в отбора на „Чико“ бяха шокирани от лошата вест. Инцидентът е станал по пътя между селата Исперихово и Ново село. В аудито на Георги Михайлов са били още неговият баща, който е с фрактура на ръката и още двама играчи на отбора, които са с по-леки наранявания. Според предварителната информация колата се е преобърнала на един от завоите. Георги Михайлов е бил без предпазен колан и е загинал на място. Останалите пътници в лекият автомобил са откарани в пловдивска болница.

През юни почина един от най-известните в близкото минало наши съграждани – Борис Годжунов.

01bore1

Борис Гуджунов е роден на 22 май 1941 г. в Пазарджик. Баща му е икономист, а майка му – продавачка в книжарница. Завършил е Техникума по фина механика и оптика в София.
Борето, както го наричат колеги и близки, е една от легендите в българската естрада. Има над 160 записани парчета и може би още толкова изпети. Заради големите възможности на гласа му пее от нежните, меки песни от репертоара на попкраля Елвис Пресли до по-хард шлагерите на Том Джоунс. Женен е два пъти и има по един син от двата си брака. Самолетната катастрофа на 21 декември 1971г. , при която загива неговата приятелка и колежка Паша Христова и половината оркестър “София”, коренно променя здравословната му кондиция.

Борис Гуджунов   е един от най-популярните поп-изпълнители в България. Завършва ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“ и едновременно Школата за естрадни изпълнители при Българското национално радио. За кратък период от време е солист на Сребърните гривни. По-късно е солист на оркестър „София“. Прави гастроли в Русия, Полша, Сърбия, Турция, Германия, Италия, Куба, Алжир и Япония. Пише и текстовете на някои свои песни.

01boreТой е един от малцината, които остават живи в самолетната катастрофа на 21 декември 1971 г., при която загива Паша Христова. За дълъг период от време след това изчезва от сцената. През 1990-е години заедно с Борислав Грънчаров и Боян Иванов създават триото „Бо Бо Бо“. През 1998 г. получава Голямата награда „Златният Орфей“ за цялостното си творчество. Работи съвместно с композиторите Зорница Попова, Морис Аладжем, Вили Казасян, Найден Андреев. Умира на 14 юни.

Емблематичният генерал Атанас Семерджиев, който все още е боготворен от своите съратници в родния Велинград и цялата страна също ни напусна през тази година.

08semerdjiev

Атанас Георгиев Семерджиев (Цветан) е български политик, генерал-полковник и държавен деец. Участник в Партизанското движение в България по време на Втората световна война (1942–1944), командир на Партизанска бригада „Чепинец“, участник във войната срещу Нацистка Германия. Офицер и генерал-полковник. Най-дългогодишният началник на Генералния щаб на БНА (1962–1989), първи заместник-министър на народната отбрана (1966–1989), член на ЦК на БКП (1962–1990) и на ВС на БСП (1990-1992). Министър на вътрешните работи (1989–1990), първи и последен вицепрезидент на Републиката (1990–1992) избиран от Народното събрание. Народен представител в 7 ВНС и 5-9 НС. Автор на мемоарни книги и военно-теоретични трудове. Умира на 8 май 2015 г. на 90 години.