По стара българска традиция всеки хванал кръста има право да го задържи за едно денонощие. Той може да го носи със себе си, а тези, които искат да го цлунат за здраве, са длъжни да му дадат пари. Понякога дребни монети, друг път тлъсти каймета, всеки сам определя колко, казват свещениците.

Велинград

Три кръста хвърлят всяка година във Велинград, толкова са кварталите на града и всеки от тях има собствен водоем. И така в СПА столицата – 17 годишният Стоян Допчев,  възпитаник на ПК „Белмекен“ хвана кръста в „Каменица“, а 23 годишният Димитър Джальов в „Клептуза“.

В пазарджишкото село Величково, късметлията е Цветан Тодоринов.

06cvetan

Пещера

12511817_1244957402185221_438790007_n

 

17 годишният Михаил Комбуянов, който получи и награда от кмета Николай Зайчев

С Литийно шествие от центъра на града до езерото в Централния парк на Пещера започна общоградското честване на Богоявление. Край замръзналата вода всички свещеници на Пещера отслужиха водосвет за здраве, а след това бе изпълнен и ритуалът с хвърлянето на кръста.

Шестима бяха кандидатите да уловят кръста на Йордановден тази година, но само един от тях стигна първи до него, а именно Михаил Комбуянов. Младежът е на 17 години и е родом от Пещера. Свидетели на обичая станаха стотици съграждани на Мишо,  които бяха обградили езерото въпреки януарската мъгла и студ.

На всички тях той пожела да са здрави и да имат късмет. Самият Михаил пък получи стимулираща награда от кмета на града Николай Зайчев.

Гости на празника бяха народният представител Десислава Костадинова и началникът на РУП-Пещера Елена Абаджиева.