Самостоятелната изложба на Борис Резов „Рисунка от 1985г.“, ще се открие на 08.01.2016г. от 18.00 часа в Голям салон на галерия „Георги Машев“. 

Ани Стойкова, изкуствовед

Борис Резов е роден в град Пазарджик през 1929 година. Завършва Първа мъжка гимназия в града и започва работа към ТПК „Изкуство”. Добър рисувач, много талантлив и упорит кандидатства в Художествената академия, но не го приемат. Не се отчайва и продължава да рисува. Дълги години прави табла за заводи и предприятия, изписва лозунги, рисува плакати за общински събития. Задълбава в своя свят населен с хиляди образи на жени, деца, спомени, абстракции, мисли, екперименти. Може би тази е думата – екпериментално, която най-добре описва огромното творчество на Борис Резов. Няма стил, няма жанр от модерното изкуство в, който той да не пробва своята четка, защото както много обича да казва и поучава – „……изкуството е едно поле с хиляди възможности. Художникът трябва да се потопи в него, превръщайки се в кубист, експресионист, импресионист, абстракционист, футурист……”
Безценни са хилядите бързи наброски с молив и въглен, които пази художника в ателието си. Една не малка част с отлични качества е притежание на колекционера и галерист, Огнян Боев. Ние не познаваме добре тази страна от творчеството му, но то е изключително. Може би бъдещо изследване ще покаже, че именно класическата рисунка е най-силната му страна като художник. Двамата с Нерон експериментират, подражавайки на Пикасо и точно като него оставят за поколенията, керамика, дърворези, всеки в своя неподражаем стил и мъничко плагиатство – като всички велики. Настоящата изложба „Рисунка от 1985 година” е серия графични абстрактни творби, които ще представим на вашето внимание, за първи път от 30 години отново в Пазарджик. Тя е част от една не малка колекция подобни творби, които селектирахме с дъщерята на художника. Рисувани в тежък момент, натоварени емоционално,потвърждават качествата на Борис Резов като майстор на линията. Заповядайте!