Велинградчанинът Васил Горанов е автор на най-новия портрет на Лили Иванова, новината бе тиражирана от всички столични вестници и сайтове, а днес художникът разказа историята и пред камерата на БТВ, в сутришното неделно предаване на телевизията.

10лили „Желанието на Лили бе да я нарисувам, когато е на сцената, защото там е нейното място и сцената е всичко, за което живее. Отидох на концерта й в Joy Station в София – малко преди Нова година, и се убедих, че тя наистина е природна стихия! Тя е женствена и фина – това се опитах да съчетая в портрета. Изпълнен е с маслена техника, а гаранцията, която фирмата производител дава за боите, е 1000 години”, споделя Горанов.

Живописецът Васил Горанов подреди една своя по-различна изложба в столичния „Гранд Хотел София“. Централно място в неговата експозиция има портретът на примата на родната естрада. Самата звезда е упоменала и вида, и размерите на своя портрет: Маслени бои, платно 2015,размер 100/80 см“.Певица №1  е останала очарована от работата на Горанов, тя написа на страницата си във Фейсбук ето това: „Много, много специални благодарности на невероятния художник Васил Горанов и на Милена за изключителния жест! Благодаря ви отново!“

В дома на Лили Иванова обаче има и други нейни портрети, рисувани от не по-малко значими творци. С гордост примата сочи маслен портрет, рисуван от Златю Бояджиев,  авторът е един от най-големите български художници и е сътворил картината през далечната 1971 г.

Въпросното платно има прелюбопитна история, разказва певицата пред руски телевизионен екип. Вече парализиран, художникът отишъл на концерт на Иванова в Летния театър в Пловдив и казал, че иска да я рисува. Помолил обаче да не се усмихва, тъй като желаел да я изографиса сериозна. За портрета примата се бръкнала с 500 лв. тогавашни пари.

„А на тази картина тук е много интересно – има Кремъл, и една ракета“, показала друго платно Лили. На него тя била изобразена като Мона Лиза от художника X. Манушков (Лари) от село Тетово. През 1973 г., във вихъра на социализма, той нарисувал как певицата държи червена роза, на едната ръка й е кацнало птиче, а в другата си ръка стиска нотите на химна. Под тях изписал калиграфски стиха „Горда Стара планина“.

Фонът бил заимстван от Леонардовата Джоконда. От едната страна на Лили бил мавзолеят на Георги Димитров, а до него – изтипосан Кремъл. От другата й страна пък се извисявал Партийният дом. Над цялата живописна бъркотия художникът нарисувал прелитаща руска ракета.

12511452_1042985912426138_883834919_o

„А тук съм гола, но не съм позирала така, просто майсторът така ме е видял“, със смях изкоментирала пред телевизионния екип звездата огненочервено платно, на което била изтипосана дибидюс.

Поп примата обяснила, че Никола Манев пуснал фантазията си, за да сътвори еротичния портрет. Тази картина Лили открай време държи на видно място в просторната си трапезария, претъпкана с италиански барокови мебели.

Според мълвата в музикалната гилдия именно авторът направил реверанс към дългогодишната си приятелка, като я препоръчал на парижкия елит и на шефовете на легендарната зала „Олимпия“.

Живописецът подшушнал, че въпреки напредналата си възраст най-прочутата ни естрадна изпълнителка е достойна да се изяви на престижната френска сцена, където преди време се е вихрила и Мадона.

Примата се радва и на портрет, рисуван от Стоян Илиев. Тя специално му го поръчва, след като открива изключителния му талант. Така постъпват и много звезди от арт елита, които сега се радват на фантазията, с която ги е видял.