Пазарджишката фирма „Металика“ ООД е била сред подизпълнителите при създаването на метрото в София. Сред големите фирми получили отлично обслужване от нашата, се подреждат и всички бензиностанции на „Лукойл“, както и редица успешни реализации в Технопарка на столицата ни.

В момента дружеството разполага с два производствени цеха – в Пазарджик и извън града, по пътя към Бошуля, а съвсем скоро в близост до него ще има и трети, разказва Иван Кожухаров, който отговаря за маркетинга и продажбите във фирмата. „Металика“ е най-голямата фирма с този предмет на дейност в областта. Сред клиентите сега са и магазини „Крез“, чието разширение се изработва в цеховете. Поръчки има от Самоков, Долна баня, стадион Етро поле, Царева ливада, както и много други краища на страната.

13металика

В новата производствена база започна изпълнението на нови продукти: – метални калъпи за отливане на бетонови траверси; – кабини за апаратура на мобилните оператори; – битови парни котли.

Търговското дружество създава метални конструкции и изпълнява широка гама от металообработващи, металорежещи, конструкторски и строително-монтажни дейности. Към новите услуги предлагани от фирмата спада и изработката на екстериорни врати, огради и парапети от метал.

Metalika врата 001 Metalika детайли 001

Голяма част от хората идват с готова идея, какво биха искали да се изработи за тях, казва Иван Кожухаров, но има и такива, които получават предложения от нас.

 ИСТОРИЯТА

Фирмата е създадена през 2001 година. Дейността си първоначално развива в обособен цех към „Металик“АД Пазарджик, като специализацията е в металопресови услуги и обработка на едрогабаритни детайли. През 2003 г. „Металика“ ООД се пребазира на собствена производствена площадка в Пазарджик. Съществуващият сграден фонд е реновиран след закупуването му. Построен е и нов цех за металорежещи машини.

13bobi

В началото фирмата осигурява заетост на 10 човека, а сега броят на работните места надхвърля 150. „Металика“ ООД предлага широка продуктова палитра: изработка и монтаж на метални конструкции, доставка и монтаж на полиуретанови панели, индустриални и интериорни парапети, поликарбонатни навеси, интериорни огради, врати и стълбища, билбордове и рекламни табели, конструкции за телекомуникационни съоръжения и други метални изделия. Предлаганите услуги са в диапазона от обикновените металорежещи операции до металопресовите, включително щанцоване, рязане, огъване, всякакъв вид заваряване и наваряване – електродъгово, аргоново, СO2. Изпълняват се индвидуални и типови проекти. Създадена е организация за контрол на качеството и цялостния технологичен процес. Фирмата работи на територията на цялата страна. „Металика“ ООД е регистрирана в Професионалния регистър на строителя от 2008 г. и може да се похвали с три сертификата за качество и опазване на околната среда придобити по ИСО от 2004 г. насам.

 КОЙ Е СЪЗДАЛ ВСИЧКО ТОВА?

Роман Цветанов Цветков -предприемач за 2012

Роман Цветков – е носител на наградата Предприемач за 2012 г., която се присъжда ежегодно от Сдружението на предприемачите в Пазарджик.

 

Двигателят на фирмата е нейният създател – Роман Цветков. Той е роден през 1962 г. и е възпитаник на едно от най-елитните пазарджишки училища – МГ “Константин Величков“. След това завършва електроинжинерство в МЕИ – София и се връща, за да работи в ЗММ“Металик“. Попадна тогава при мен, разказва Кожухаров. Беше много организиран и много предприемчив. Така се ражда и идеята да наеме един от цеховете на предприятието и да започне собствена дейност в него. Освен всички положителни качества на характера като доброта и упоритост, Роман Цветков е и сред бизнесмените, които освен че имат задружно семейство, държи и на хората, които работят за него. Той има социална политика по отношение на работниците, която стриктно спазва. Може би сме единствената фирма в града, в която заплатите се дават месец за месец, а не е нужно да се чака до другия, подчертава Кожухаров. Ако има болни хора, то за тях също се полага допълнителна грижа. Пет ученика от Професионалната гимназия по механотехника в  момента са стипендианти на фирмата, а това означава, че след завършването си ще пристигнат на работа в „Металика“ ООД. Средните заплати в предприятието са между 600 и 700 лв. Те се определят от квалификацията, стажа и възможностите на заетите в производството. Роман Цветков изключително много държи на помощта, която получава от своите колеги – инж. Михов, инж.Кожухаров, инж. Йорданов, инж. Бангеев, г-н Милев, Петя Янакиева.

Синът и дъщерята на семейство Цветкови също са част от фирмата. Всеки от тях има конкретни ангажименти, а съпругата на Роман Цветков – Галина е пословична с трудолюбието си. Много често си тръгват след нас, казва Кожухаров и по този начин дава отговор на въпроса – как се прави успешен бизнес?

 

Пазарджик
ул.“Райко Алексиев“ 14А

Тел./факс 034/ 44 86 82
0896 66 66 96
0887 77 78 14
e-mail: metalika@mail.bg

За да видите сайта на „Металика“ ООД – ТУК