Отнемането на почетното гражданство на Иван Евстатиев и заличаването на името му от всички официални паметници на културата в града, където фигурира, поискаха присъстващите около петстотин души пред сградата на община Стрелча тази вечер. Хората се подписаха и под подписката с искане за справедливост по случая.

17евстатиев2

Не трябва да има прикриване на данни и факти за участието му в този мерзък скандал, заявиха свидетели на случилото се. Те припомниха, че за разлика от Иван, бащата Евстати Евстатиев е бил истински комунист и радетел за благото на хората. Той се грижеше за града и сега се върти като ръжен в гроба си, заради това, което „натвори“ синът му, казват възрастни жители на града.

17евстатиев1

Повод за митинга стана новината за участието на бившия кмет на Стрелча в инцидент, който завършил с жалба за изнасилване от страна на 16 годишно момиче. През целия ден институциите упълномощени да предоставят официална информация не подаваха пълноцена информация на медиите. До момента все още не е ясно и дали Евстатиев ще напусне ареста или ще остане в него.

Единствено оповестено официално е, че той е задържан за 24 часа в следствения арест на Панагюрище. В петък вечерта е получен сигнал от родителите на непълнолетно 16-годишно момиче от Стрелча, че дъщеря им не се е прибрала от училище. Малко след това е получен втори сигнал, че детето се е прибрало, но е неадекватно. Според първоначалните данни по всяка вероятност е станала обект на сексуално насилие.

Незабавно за разследване на случилото се е създаден екип от разследващ полицай, криминалисти, експерти, полицейски и младши-полицейски инспектори. Непълнолетната е освидетелствана в отделение по „Съдебна медицина” при МБАЛ-Пазарджик, като по данни на съдебните медици върху нея не е упражнено насилие. Тествана е с тест за употреба на наркотични или упойващи вещества, като пробата е отрицателна.

17евстатиев

Въпреки това за пълното изясняване на случилото се е образувано досъдебно производство и е уведомена Районната прокуратура в Панагюрище, както и Окръжната прокуратура в Пазарджик. Направен е щателен оглед на мястото посочено от девойката, където е станала обект на посегателството, иззети са веществени доказателства. Предстои да бъдат извършени необходимите експертизи в хода на досъдебното производство. Снощи за срок от 24 часа в ареста на РУ-Панагюрище е задържан 57-годишния И.Е. от Стрелча. С него работят криминалисти от полицейското управление в средногорския град.

От Прокуратурата все още не са изложили своята гледна точка по случая, в рамките на днешния ден от там трябва да повдигнат обвинение, ако има данни за престъпление или да кажат, че Иван Евстатиев е невинен.

Слуховете в града са много противоречиви. Според повечето от гражданите овластените институции се опитват да прикрият истината за случилото се в петъчния следобед.

Преглед на всичко публикувано до тук:

Иван Евстатиев задържан за изнасилване?

Иван Евстатиев не е задържан, само разпитан

Момичето пуснало жалбата е дъщеря на секретарката на Евстатиев

Лицето И.Е. е в ареста

ОФИЦИАЛНО: Момичето не е изнасилено

Стрелча настръхна – довечера протест

Стрелча: Искаме държава и работещи институции