С традиционно тържество на паметника на капитан Николай Сафонов днес Пещера отбеляза 138 години от Освобождението си от турско робство.

Десетки граждани дойдоха на паметника на кап.Николай Сафонов, за да отдадат почит и уважение на героите от онова време. „Днес ние трябва да помним, че за свободата на България се бориха и загинаха в продължение на столетия хиляди наши предшественици, духовници и учители, занаятчии и търговци, бедни и богати.. За българите свободата не дойде на готово, тя не е подарена, нито пък е само резултат от политически интереси. Защото българския народ жадуваше и търсеше своята свобода. През всичките тези години жителите на Пещера никога не са се страхували да участват активно във всички прояви на възрожденските борби на българския народ“, каза в приветствено слово заместник-кметът на Пещера Стефан Балабанов.

Освобождението на Пещера почете и народният представител Десислава Костадинова, която подчерта, че тази дата е унекална за Пещера- това е денят, когато пещерци честват своята свобода. За това тя носи различно усещане и много по-личен характер от националния празник 3 март, когато честваме националното освобождение.

Честването уважиха представители на общинската управа, политически партии, обществени организации, ученици.

Почетният караул бе осигурен от малките гвардейци от шести клас на ОУ“П.Р.Славейков“. Отново край паметника на кп. Сафонов прозвучаха изстрелите на свободата.

ИСТОРИЯТА

 

Освобождението на града е част от победния ход на руските войски командвани от генерал Гурко. След превземането на Пазарджик едно руско войсково подразделение тръгва към Пещера. Това е Четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк.

Именно той влиза на 19 януари 1878 година като освободител на родопския град. Посрещането на руските войни става на площада при така наречената Голяма капия от Иван Раков, духовенството и много граждани развълнувани от изстраданата свобода. Със сключването на Сан Стефанския мирен договор на 3 март 1878 година в периода на Временното руско управление за военен гарнизон в Пещера е изпратена Осма рота от 123-ти Козловски полк с командир капитан Сафонов.

Този храбър руски войн, изминал хиляди километри от родината си до Пещера, заболява от тиф и умира в града. Погребан е с много почести в двора на църквата „Свети Димитър”.