Три дни преди злополучния петък – 15 януари, докторът по право Иван Евстатиев е научил, че трудовият му договор с ВУАРР  – Пловдив е прекратен. Той е продължил всичко на всичко три месеца. От времето когато е бил кмет до петък Иван Евстатиев е живеел в хотел „Стрелча“. Това е било известно на всички в града, а след идването на новия кмет Стойно Чачов е станало ясно и това, че целият първи и партерен етаж се стопанисват срещу символичния наем от 360 лв., от бившата пиарка Елина Геооргиева.

Около един по обяд в петък Ирена Б. тръгва към къщата на баба си, като обяснява на свои приятелки, че има час за зъболекар. Тръгвайки към кабинета обаче, тя е повикана от Евстатиев. Часът може да се види ясно, ако има камера заснела това. Предполага се, че е около 13.30 ч. Персоналът на РПК „Барикади“, който се помещава в същата сграда през това време ползва обедната си почивка.

Около 15.30 ч. Евстатиев отива да си плати наема, тока и водата при касиерката. Сетне се връща в хотелската стая, свидетелства касиерката на кооперацията.

Момичето се прибира у дома откарано, според близки на пострадалата лично от Иван Евстатиев и е в неадекватно състояние.

В събота детето е освидетелствано, а Евстатиев е арестуван, според очевидци около 21.30 ч. Час по-късно информацията е разпратена до имейлите на журналисти от местните медии, но няма как да бъде проверена.

В неделя сутринта от полицията с половин уста твърдяха, че се извършва проверка. Отказваха категорично да потвърдят или отхвърля версията, че участник в случката е Иван Евстатиев.

От прокуратурата мълчанието бе продължено с мотива, че трябва да се извършат процесуално – следствени действия.

Ето какво пише в бюлетина на ОД МВР, който бе изпратен до журналистите около 15.45 ч. в неделя.

В петък вечерта е получен сигнал от родителите на непълнолетно 16-годишно момиче от Стрелча, че дъщеря им не се е прибрала от училище. Малко след това е получен втори сигнал, че детето се е прибрало, но е неадекватно. Според първоначалните данни по всяка вероятност е станала обект на сексуално насилие. Незабавно за разследване на случилото се е създаден екип от разследващ полицай, криминалисти, експерти, полицейски и младши-полицейски инспектори.

Непълнолетната е освидетелствана в отделение по „Съдебна медицина” при МБАЛ-Пазарджик, като по данни на съдебните медици върху нея не е упражнено насилие. Тествана е с тест за употреба на наркотични или упойващи вещества, като пробата е отрицателна. Въпреки това за пълното изясняване на случилото се е образувано досъдебно производство и е уведомена Районната прокуратура в Панагюрище, както и Окръжната прокуратура в Пазарджик.

Направен е щателен оглед на мястото посочено от девойката, където е станала обект на посегателството, иззети са веществени доказателства. Предстои да бъдат извършени необходимите експертизи в хода а досъдебното производство. Снощи за срок от 24 часа в ареста на РУ-Панагюрище е задържан 57-годишния И.Е. от Стрелча. С него работят криминалисти от полицейското управление в средногорския град.

В по-късен етап очаквайте и прессъобщение за процесуалните действия по разследването на случая и от страна на прокуратурата.

В 19.30 часа в неделя пристигна и прессъобщението на Районна прокуратура, което гласи:

Районна прокуратура-Панагюрище задържа и привлече като обвиняем Иван Евстатиев

Днес, 17.01.2016г., Районна прокуратура-Панагюрище привлече като обвиняем Иван Евстатиев, от гр. Стрелча, за това, че на 15.01.2016г. в хотел „Стрелча”, находящ се в гр. Стрелча, се е съвкупил с лице от женски пол, ненавършило осемнадесет години, като го е привел в безпомощно състояние – престъпление по чл.152, ал.2, т. 1 във вр. с ал.1, т.3 от НК.

С прокурорско постановление обв. Евстатиев е задържан за 72 часа.

Пострадалото от престъплението 16-годишно момиче е разпитано пред съдия от Панагюрския районен съд в присъствието на психолог. По делото до момента са проведени разпити и на други свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза, както и химическа експертиза за установяване концентрацията на алкохол.

На местопрестъплението е извършено претърсване и изземване, при което са иззети множество веществени доказателства, които също ще бъдат обект на експертни изследвания.