Момиченце проплака в  Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Хигия“ навръх Бабинден. Ванеса е първо дете за родителите си Красимира Стоева  и Георги Пендев от Пазарджик. По традиция Денят на родилната помощ бе отбелязан тържествено в лечебното заведение.

„От векове отдаваме почит и уважение към хората, които са съпричастни към появата на новия живот. Защото те са изключително важни. В чест на бебетата, които ежедневно посрещаме, ви приветствам с добре дошли“, обърна се към гостите старшата акушерка на отделението Василка Атанасова, след което предаде „щафетата“ за поздрав на доайена в акушерството и гинекологията д-р Тодор Антонов. „Горд съм с моите колеги, изключителни професионалисти, подготвени и можещи“, похвали екипа, който дълги години ръководеше  д-р Антонов.

„От разкриването на клиниката до днес, при нас са проплакали 5080 бебета. Само за миналата година новородените са 398, шест семейства дадоха живот на близнаци, а съотношението момичета – момчета е 187 на 211. През 2015 година , 2200 жени са избрали да се доверят на нашия екип и са били наши пациентки. Зад всички тези цифри, стои неуморен труд. Все повече българки, живеещи в чужбина идват на лечение и консултации при нас. Това означава, че тези дами ценят нашия професионализъм“, каза началникът на Акушеро-гинекологично отделение, д-р Пламен Станев. Той благодари на колегите си  за неуморния хъс в работата, и на ръководството на болницата за подкрепата.

Толкова добре се справяте с професионалните си задължения, и вие, и всички останали структурни звена в болницата, че напоследък съм без работа, обърна се в духа на веселия тон, към екипа на Родилно отделение изпълнителният директор на МБАЛ „Хигия“  доц. Стайко Спиридонов и предизвика аплодисментите на присъстващите.

Празникът на родилната помощ  в първото лечебно заведение с частна собственост в България уважи и кметът на  град Пазарджик Тодор Попов. Тази година болница „Хигия“ ще отпразнува своя 25-годишен юбилей. Това е една сериозна история. Всеки, който управлява такъв процес е отговорен човек. Знае колко трудно е нещо такова да бъде направено, а  и още по-трудно е то да бъде наложено като устойчива практика, особено в предизвикателното време, в което живеем. Време е да се научим да виждаме гората, а не само дърветата. Това прави чест на болницата и всички, които работят тук. Вие сте  успешни и значими хора, целунати от Господ. Бъдете здрави и продължавайте да се занимавате с това, което правите – да помагате на хората в най-важния момент от живота им, когато посрещат детето си“, каза градоначалникът и допълни    „ винаги ми е приятно да идвам тук, защото има атмосфера“.

За труда на медиците благодари и заместник – областният управител на Пазарджик г-жа Гинче Караминова, която също бе гост на тържеството. „Този празник е много скъп за всеки българин.  Особено за вас, които първи произнасяте „добре дошъл на този свят“.  Тук съм, за да ви благодаря за всички усилия, които полагате, за вашия труд, всеотдайност, за благородната ви професия. Пожелавам ви много здраве, много успехи и нека се раждат все по-здрави и по-красиви бебета в България“, пожела г-жа Караминова.

Вярна на духовития си стил на изказ, директорът на РЗИ – Пазарджик д-р Фани Петрова посъветва пред входа на клиниката по акушерство и гинекология да бъде поставена табела с надпис „24-7-365„. „Някои може и да се затрудни с разчитането и, но вие знаете какво означава. Благодаря ви за неуморния труд, благодаря ви за стреса, който ежедневно преживявате, бъдете дълголетни“, пожела на празнуващите д-р Петрова. Лично своя поздрав към персонала на клиниката отправи и директорът на РЗОК  – Пазарджик г-жа Ани Михайлова. „Като майка и жена приемете моето преклонение пред вашия труд. В личен план бъдете живи и здрави и нека все повече бебета да се раждат при вас“, каза още Ани Михайлова.

Тържеството в МБАЛ „Хигия“  уважи  и заместник –  областният управител на Пазарджик Стефан Мирев.

Ритуално вода на лекарите поля една от младите акушерки в отделение Биляна Бонева , станала съвсем скоро майка за втори път. Така бе спазена не само традицията за този ден, а и като доказателство, че в тази достойна професия, ролите понякога се разменят.