Липсата на квалифицирани кадри е един от големите проблеми на малките общини, казва кметът на Брацигово – Петко Петков. От ноември насам той е провел срещи с множество фирми, които имат желание да създадат производство в бунтовния град, но удрят на камък, след като се запознаят с наличната работна ръка.

petko3

Първо хората нямат нужната квалификация, второ те са по-малко отколкото е необходимо, разказва градоначалникът. Една от фирмите е имала намерение да ползва сградата на бившия завод за емайлирани съдове, но за нуждите им трябвали двеста работника. Направеното от тях предварително проучване показало, че в Брацигово няма толкова много хора, че от тях да се изберат двеста, които да стават за нуждите на производството.

Все пак нов инвеститор ще има, съвсем скоро в града ще се появи цех за осветителни тела, там ще се произвеждат лед лампи. Новите работни места ще бъдат не повече от десет, казва Петков. След разговора с големия инвеститор, той се е насочил към срещи с хора, които могат да осигурят по-малко работни места и за които е по-лесно да направят подбор на кадри в общинския център.

Въпреки отличните условия за туризъм, които градчето предлага е много сложно да се намерят инвеститори в тази област. Освен проблемът – кадри, там изплуват и други – никой не желае да инвестира в създаването на центрове за отдих без гаранция, че ще ползва минерална вода. На този етап общината не може да я предложи.

Спънките не спират кмета и той продължава да работи в тази посока, поне засега има надежда, че нещата могат да се развият и в близките години Брацигово да заеме полагащото му се място сред селищата с минерални находища, казва Петко Петков.

Проблем е и това, че хората предпочитат да отидат и да работят няколко месеца в чужбина, вместо да разчитат на постоянна работа в града. Минимална работна заплата не привлича никого, казва кметът, а повечето от местата, които се осигуряват по програми за временна заетост предлагат именно тези пари, а в същото време по заведенията постоянно висят табели, че се търси персонал.

Малките градове обезлюдяват и скоро това ще стане сериозен проблем, защото с намаляването на населението, намаляват и шансовете за работни места.