11петър кормушев4

Връчването на наградата „Джон Атанасов“ през 2013 г.

От февруари към екипа на оценяващите проектите в първия виртуален национален хакатон за .NET програмисти Hack Tech Challenge 2016 се присъединява и пазарджиклията доктор Петър Кормушев, носител на награда „Джон Атанасов“ за 2013 г., получена за изключителните му научни постижения в различни области на биоинформатиката, семантичния уеб, изкуствения интелект и роботиката, съобщи investor.bg. Доктор Петър Кормушев e преподавател в Imperial College, Лондон, по предметите Robotics, Computing, AI, Electronics.

11петър кормушев1

Възпитаник е на математическата гимназия „Константин Величков“ в Пазарджик, а след това и на Факултета по математика и информатика на Софийски  университет „Св. Климент Охридски“, където завършва магистратура по изкуствен интелект, био- и медицинска информатика. През 2009 г. защитава докторска степен по изкуствен интелект в Токийския институт по технологии под ръководството на проф. Каору Хирота.

Научната му дейност е посветена на методи за ускоряване на процеса на подсилващо самообучение и тяхното приложение върху съвременни хуманоидни роботи като COMAN, iCub, както и манипулаторите Barrett WAM, японският робот Fujitsu HOAP-2 и др. Освен научната му дейност притежава повече от седем години опит в софтуерни компании. През 2008 г. е поканен от Google, Япония да се включи като софтуерен инженер в екипа за подобряване работата на търсещата машина. Създава прототип на нова система за категоризиране  на потребителските заявки на име Google Genus, която използва алгоритми за машинно самообучение.

11петър кормушев5

Досега темата за електронното образование привлича най-силно интереса на записалите се участници в Hack Tech Challenge 2016. От началото на състезанието, обявено на 1 февруари 2016 г.,  има регистрирани над 10 екипа в онлайн платформата hacktech.kontrax.bg, срокът за включване на нови желаещи .NET програмисти от цялата страна е до 29 февруари 2016 г.

Hack Tech Challenge 2016 се организира от „Контракс“ АД. Събитието се провежда за първа година, но идеята е да се наложи като инициатива и сцена за изява на нови и бъдещи таланти и иноватори сред подрастващото и младо поколение, които да бъдат мотивирани да развиват своите знания и умения в информационните и комуникационни технологии, както и да намират по-добри възможности за реализация на пазара на труда в България.

Какво представлява хакатонът?

Събитието ще се проведе за първи път, но идеята ни е да се наложи като инициатива и сцена за изява на нови и бъдещи таланти и иноватори сред подрастващото и младо поколение, които да бъдат мотивирани да развиват своите знания и умения в информационните и комуникационни технологии, както и да намират по-добри възможности за реализация на пазара на труда в България.

В началото на февруари 2016 г. състезанието започна да набира желаещи участници от цялата страна. Идеите ще бъдат оценявани от експертно жури от организатора „Контракс“ АД и Microsoft. На победителите ще бъдат връчени парични и материални награди. Най-добрите идеи и разработки ще получат възможност за финансиране, менторство и подкрепа за стартиране на реален бизнес. Официалното връчване на наградите ще бъде на 13 май 2016 г.

Първата награда ще донесе на най-добрия екип – пет хиляди лева.