11-800px-Clock-tower-Pazardzhik

На 22 февруари в Пленарната зала на община Пазарджик ще бъде представен филмът на Евгени Попов „Градският часовник на Пазарджик“. Лентата разказва историята на кулата и нейното възстановяване от „Ротари клуб – Пазарджик“. Акцията на „приятелите“ започва през 2009 г., като архитектурните проекти за нея са изработени от арх. Христо Герасимов. В корпуса на кулата е вградено послание към идните поколения, както и кратко описание на историята на кулата.

Сградата, която известявала всеки кръгъл час е напълно възстановена с дарения на стойност 250 000 лв. и от 21 май 2010 г. , когато се отбелязва празникът на града се издига гордо на мястото, което е заемала до 1928 г.

След Чирпанското земетресение кулата се порутила. Тогава с решение на градската управа е била съборена до височина 7 метра, защото станала опасна за минувачите.

Надпис върху плоча на кулата гласял: “Честния Ибрахим ага Хайрулов ни удостои с направата на този часовник, който бие час по час и весели града. Украсителят на тази кула да не види скръб никой ден и час.” Годината на построяване на часовника по турското летоброене е 1154.

През 1924 г. часовниковата кула е разрушена и от нея остават само каменните основи и постамента, изпълнен със зидове от ломен камък с височина около 6 м над терена.

Единствената известна досега фотография на кулата е направена през 1923 година от проф. Батаклиев. Запазена е и картина на часовниковата кула от художника Стоян Василев. До около 1980 г. камбаната на часовниковата кула се е съхранявала в училище “Георги Брегов”, но след това местонахождението й е загадка.

„Пазарджик е красив град. Всред площада се вижда градски часовник с камбана, която отбива часовете, нещо, което сближава с християнския свят. Защото турците не понасят това в религията си дори и за часовниците, чиято употреба не познават, тъй като имат само лоши часовници, които и най-изкусните часовникари поправят доста трудно“.

Совбьов-Фериер, 1788
Френски пътеписи из Балканите

Според спомените на стари пазарджиклии предавани от поколение на поколение, кулата се издигала в сърцето на града. Край нея се намирали конаците, а също така една от баните на Пазарджик.

11часовника - стоян василев

В днешния вид, часовниковата кула е със запазени съществуващи каменни основи с височина около 6 м, които се надграждат със клетъчна зидария, с редуване на тухли стар формат с плътна фугировка. Над тях се изгражда пирамида с височина 3 м, която осъществява преход към осмостенна призма. В нишата, където е бил оригиналния часовник, са разположени скулптури на покровителите на Пазарджик, Св. Св. Константин и Елена, изработени от професор Стефан Лютаков.

Следва осмостенната призма с височина около 10 м, във вътрешността на която е разположена метална стълба и малки прозорчета за осветяване. На върха на кулата са поставени четири швейцарски часовника. Върхът на кулата завършва с четирискатен островърх покрив. Цялата часовникова кула е с височина 27 м, с гръмоотвода.

В случай, че не сте обърнали внимание на това малко градско бижу, то непременно го направете. Кулата се намира срещу сградата на Областната дирекция на МВР в Пазарджик, в непосредствена близост до ул. „Гладстон“, която води от площада пред полицията към Колоната.