Началото на най-известния в света поклонически маршрут Ел Камино се намира на 2780 км. от Пазарджик. В малко френско градче създадено, за да закриля пътниците тръгнали по осемстотин километровата отсечка към себе си. За преживяванията в това невероятно приключение, вчера, в галерия „Георги Машев“, разказа авторът на книгата „Камино де Сантяго“ – Родислав Стефанов.

Всички преминали през маршрута под Млечния път разказват, че са намерили отговорите на загадки съпътствали ги през целия им досегашен живот. Това е основното измерение на Пътя – да отделиш три седмици време, в което да разбереш своята духовна мисия и да се откъснеш от материалното, което убива човешкото в теб. Изминаването на километрите е само физическо доказателство, че съществуваш, че преминаваш през живота, като гост. Каквито са всъщност всички пилигрими по този път. Камино е мястото, където разбираш, че освен материя, притежаваш и дух. Точно тази невидима сплав прави възможна срещата с Бога, с Ангелите и твоите духовни наставници.

Ще откриете това в книгата, но ще бъдете и приятно изненадани от нейната важност по отношение на това как е най-добре да се впуснете в това доброволно пътешествие. Пълна и пространна информация има за местата, през които преминава Ел Камино, градовете и селцата, с техните легенди и катедрали. Тишината на древните замъци, бъбривостта на спътниците, литургиите в църквите, мистиката на определени места.

По време на срещата изминалата пътя Пепи Николова сподели, че заедно с нея неотлъчно е била първата книга на Родислав Стефанов. От нея, тя и останалите български пилигрими научавали какво ги очаква през следващия ден. Така бяхме подготвени и за забележителностите, и за странностите на пътя, разказва Пепи.

Родислав Стефанов определи второто издание на „Камино де Сантяго“ като книга, в която нищо повече не може да бъде допълнено. За да направи това, той е изминал три пъти маршрута, за да отдели време на всяко място, което си струва да бъде видяно и по-точно преживяно, защото няма никакъв смисъл да вървиш, ако не искаш да приемеш и оставиш частица от себе си по Камино.

Книга като тази на Родислав е била писана през далечния XII в. и тя сега се съхранява в катедралата на Сантяго де Компостела. В момента „Камино де Сантяго“ се превежда на немски, а има вероятност по нея да бъде заснет и филм, разказа вчера авторът. Всички поели по Пътя са под личната закрила на испанския крал, а до сега в историята няма доказателство за извършено покушение спрямо поклоник, единствената непредвидена среща по Камино, може да бъде само тази – с личните ни демони. Нещо, което Коелю описва в „Дневника на един маг“.

Изключително популярен става Камино и от книгата на актрисата Шърли Маклейн – “ Камино: пътуване на духа“.  От 1993 г. „Камино Франсез” в Испания е включен в списъка на Световното културно наследство и навсякъде огромни табели информират за средствата осигурени от ЕС за консервация на архитектурното наследство.

ПОДРОБНОСТИ

Километрите, които се извървяват на ден, всеки сам определя за себе си. Ако човек е решил да измине пътя за месец, трябва да “отхвърля” около 30 км дневно. Вървиш пеша, като носиш целия багаж на гърба си. В даден момент можеш да изоставиш излишното. Но още в първия ден се сблъскваш с едно от най-големите препятствия по пътя – трябва да се преодолеят 26 км през Пиренеите до следващото място за преспиване в Ронсесвалес – огромен манастирски комплекс, свързан с историята за Карл Велики и битките му. По Камино се върви пеш, на кон, на магаре или на велосипед – само тогава поклонничеството се признава.