143 години от обесването на Васил Левски ще бъдат отбелязани с възпоменателни прояви в читалищата и училищата на цялата Беловска община, съобщиха от там.

От 11:00 ч. възпитаниците на ОДЗ „Щурче“  гр. Белово ще изкажат своята признателност към живота и делото на Апостола на свободата с кратък рецитал и поднасяне на цветя пред паметната му плоча в двора на Музейната сбирка. В гр. Белово в 13:00 ч. ще тръгне факелно шествие от ученици на СОУ „Ал. Иванов – Чапай“ гр. Белово, което ще достигне до паметната плочата на Васил Левски в двора на Музейната сбирка.

Кратко слово за Апостола ще отправи Севдалина Попова – ст.експерт „Музейно дело“. Рециталът на учениците от СОУ „Ал. Иванов – Чапай“ и подредената изложба ще ни пренесат  във времето на мразовитата февруарска нощ на 1873 г. Паметта и делото на националния ни герой ще почетат с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя инж. Костадин Варев – Кмет на община Белово, служители на Общинска администрация, Ивана Даутова – Директор на СОУ „Ал. Иванов – Чапай“, учители, ученици и жители на общината.

* „Обесването на Левски“ – картина на Борис Ангелушев