Пет минути след като обвиняеми, съдия, прокурор и адвокати влязоха в  зала №1 на Съдебната палата в Пазарджик, се наложи да я напуснат, тъй като съдия Кристина Пунтева установи, че пълномощията на трима от адвокатите са изтекли и трябва да бъдат подновени. След петнадесет минутната почивка заседанието продължи за нови двадесет минути, а след това поради процесуална процедура отново бе спряно, за да продължи след двадесет минути.

Делото се води при изключителни мерки за сигурност, а в залата се допуска само по един човек от семейството на обвиняемите. Според съпругата на имама Ахмед Муса Ахмед този път ще се установи невинността на всички по това дело. Тя разказа пред журналистите, как обвиняемите се познават помежду си от деца и са силно вярващи. Светла Димитрова носи бурка от четири години, а днес към облеклото си е добавила и ръкавици. През процепа на хиджаба й едва се виждат очите. Жената твърди, че делото е изпитание от Аллах и Муса ще го премине успешно. Двамата са родители на четири деца, които също като тях слушали сурите на Корана.

В залата е и Александрина Ангелова, единствената жена обвинена по това дело. Нейният адвокат заяви, че ще поиска от съда делото да се гледа по съкратена процедура. Според адвокат Попчев Александрина е невинна и това ще стане ясно по време на процеса. Тя е в залата, защото Ахмед Муса й възлага превода на български език на забранената в много мюсюлмански държави книга “Вероотстъпничество”. Александрина прави превода в дома си в Старцево и в Пазарджик, където живее в къщата на майката на Ахмед Муса – Живка.

Над 1000 екземпляра от книгата са открити при обиск в дома на обвиняемия Стефан Александров, който живее в близост до джамията “Абу Бекир” в ромския квартал на Пазарджик, където е било едно от основните места за разпространението ѝ. В пристройка към къщата си Ахмед Муса организира училище, в което Александрина Ангелова преподава турски език на деца и жени, за да четат Корана на турски, пише в обвинителния акт по делото.

По-голямата част от обвиняемите бяха задържани на 25 ноември 2014г. по време на операция на ДАНС и прокуратурата в Пазарджик, Пловдив, Асеновград и област Смолян. В момента 12 от обвиняемите са в пазарджишкия следствен арест, а двама са на свобода срещу парична гаранция, заради здравословни проблеми. Обвинителният акт по делото бе връщан три пъти на прокуратурата от определения съдия докладчик Кристина Пунтева, заради процесуални пропуски, което забави стартирането на същинския съдебен процес.

До настоящия момент за защитници на 14-те обвиняеми са ангажирани 9 адвокати. По информация някои от тях вече са поискали от съдебния състав делото да се гледа по реда съкратеното съдебно следствие, което ще рече, че подзащитните им признават залегнали в обвинението факти и доказателства. За да протече процесът по съкратената съдебна процедура обаче всички 14 обвиняеми трябва да декларират такова искане.

Предадените на съд лица са: Ахмед Муса, на 41 г., от гр. Пазарджик, Ангел Симов (Айри), на 40 г. от гр. Пазарджик, Стефан Александров (Сюлейман), на 32 г., от Пазарджик, Светослав Манчев (Зекерия), на 34 г., от гр. Пазарджик, Ерджан Смаил, на 34 г., от гр. Пловдив, Стефан Димитров (Тафик), на 32 г., от гр. Асеновград, Александрина Ангелова (Мелекшен), на 31 г., живуща в с. Старцево, общ. Златоград, Йосиф Минчев (Юсню), на 44 г. от гр. Пловдив, Рангел Илиев (Малкият Ремзи), на 38 г., от от гр. Пловдив, Александър Иванов (Банго), на 38 г., от гр. Пловдив, Орхан Бързак (Мазгала), на 41 г., от гр. Пазарджик, Райко Карталов (Ремзи), на 32 г., от гр. Пазарджик, Ненко Щерев, на 37 г., от гр. Пловдив и Веселин Стефанов (Вайдин), на 29 г., от гр. Пазарджик.

Те ще отговарят по обвинения за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост – престъпление по чл. 164 от НК, както и за пропагандиране и възхваляване на ислямска война (джихад), престъпление по чл. 407 от НК. Сто шестдесет и една страници е обвинителният акт, който днес ще бъде прочетен пред обвиняемите от прокурор Недялка Попова.