Винетни стикери за тракторите няма да има, съобщи земеделският производител и кмет на Юнаците – Стоян Кузев. Той е получил пълно разбиране от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ в това отношение. Според проект на Наредба на МРРБ се предвиждаше въвеждане на едногодишни винетки за движение на трактори по републиканските пътища.

Документите за платена такса щяха се издават за колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника и ще важат не само за републиканските шосета, но и за общинските, които се водят трети клас, пишеше в проекта. На практика това означава, че трактор не може да излезе, на който и да е асфалтов път у нас без винетка.

В проекта бе разписано и за кои селскостопански машини ще важи режима с едногодишното платено разрешително – това са колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника, които със сменяема прикачна техника имат обща маса до 45 тона или натоварване на ос, което не превишава с повече от 30 % допустимите максимални натоварвания на ос, както и тези с габаритни размери: широчина – до 4,00 м, височина – до 4,10 м, и дължина – до 22 м.”

За щастие това няма да се случи, но не срещнахме разбиране по отношение на отмяната на еднодневните трудови договори, каза Стоян Кузев. За 23 март е насрочена поредната среща в Парламента с Комисията по земеделие. От състоялите се до тук разговори обаче станало ясно, че идеята за договорите се прокарва лично от министър Калфин и най-вероятно те ще останат.

Още по темата – ТУК