Пролетта напомня за себе си и е време да напуснем стаята, за да се порадваме на слънцето в градината. Освен насладата от сутришното кафе, можем да си доставим и друга – на сетивата. От цъфналите цветя и алпинеума, който се нуждае от освежаване. А ако все още си нямате сега е моментът да го направите. Но имайте предвид, че ако дворът ви е малък, алпинеумът няма да стои добре. Той изпъква тогава, когато имате обширни свободни площи.

Подгответе си

Ръкавици, градински сечива като лопатка, гребло, малка мотичка, лейка, метър.

Какво ви е нужно?

Първо изберете мястото. Препоръчително е то да има северно, северозападно или североизточно изложение, като трябва да се осигурят добри условия за развитието на растенията. След като се съобразите с това, си направете малък проект за това как искате да изглежда това хубаво кътче във вашата градина.

Какво още ви е нужно?

20160227_150915

На първо място камъни. По дигите на Марица ще откриете най-различни – като цветове и размер. Определено ще се нуждаете от малки и големи. Около две кофи дребни ще ви бъдат нужни, за да направите основата на алпинеума. Върху тях трябва да насипете почва, около тридесет сантиметра. Тя може да не е плодородна, защото ще определи нивото на бъдещата миниградинка. Можете да я примесите с пясък, за да осигурите по-лесно просмукване на водата към основата. Върху тази почва трябва да сложите около двадесет сантиметра пръст примесена с торф.

В общи линии с това приключва първият етап.

20160304_120550

Сега идва ред на едрите камъни, които ще оформите оградата на вашия алпинеум. Трябва да ги подредите така, че хем да е красиво, хем да е добре укрепено, за да не изтича почвата когато поливате растенията в алпинеума. Скалният кът ще има елегантна, атрактивна форма, ако групирате различни по големина и форма камъни, хоризонтално и вертикално. Добре е най – отгоре да се оформи естествен връх. За засаждане на растенията се оставят дупки между камъните, които се запълват с пръст. То става отгоре надолу. Най – добре е в основата на алпинеума да останат по – едрите растения.

Третият етап е подборът на цветята и храстите, с които да превърнете алпинеума в акцент на моравата.

20160305_111732 20160305_111743

Растенията, подходящи за този проект са много. Всички те като цяло предпочитат повече слънце и по – оскъдно поливане. Алпийски видове и декоративни треви: астра (Aster), камбанка (Campanula), карамфил (Dianthus), здравец (Geranium), каменоломка (Saxifraga), седум (Sedum), дебелец (Sempervivum), цинерария (Senecio), флокс (Phlox), Alyssum и др. Покриващи почвата видове: ерика (Erika), функия (Hosta), лавандула (Lavandula) и др. Дървета и храсти: хибискус (Hibiscus), японски нокът (Lonicera), Magnolia, юка (Yucca),Picea, Sorbus и др. Освен направо в почвата, растенията могат да бъдат засадени и в корита, вкопани между камъните.

Важно е растенията да са еднотипни, защото ако изберете такива, които се нуждаят от различно количество поливане ще изискват повече време за поддръжката на алпинеума през лятото. Освен насадените в почвата цветя можете да поставите и саксиите с кактуси. Изберете им място, където слънцето няма да ги пече постоянно. Въпреки че се водят пестинни растения, повечето от видовете у нас не обичат да са под постоянно палещи лъчи.

Ако все пак в двора нямате място за алпинеум, можете да си направите алпинеум за стая.

20градина