Как да накараме хората да се грижат за междублоковите пространства? – този въпрос зададе днес на журналистите кметът на Пазарджик – Тодор Попов. Както всяка година през март стартира акция за почистването и озеленяването на малките градинки в кварталите, но ентусиастите да се грижат за тях намаляват ежегодно.

Общинската статистика сочи, че само двадесет процента от жителите на областния град са мераклии да гледат красота през прозорците си. Шестдесет процента са склонни да помогнат, а двадесет процента са непукистите, които не само, че не чистят, а старателно цапат.

От 17  февруари беше сложено началото на тазгодишната пролетна кампания за почистване на замърсените междублокови пространства със строителни и битови отпадъци, и поддържането на територията на общината в чист и естетичен вид. В срок до 04.04.2016 г. ръководителите на търговски дружества, обществени организации и учреждения, управителните органи на юридически лица, едноличните търговци, собствениците и ползвателите на имоти, собствениците и обитателите на жилища и етажните собственици, да организират почистването и осигурят поддържането на чистотата във вътрешно-кварталните пространства, в дворовете и прилежащите територии към притежаваните или ползваните от тях обекти.

За да спазим традицията и тази година, положилите усилия граждани, ще получат цветя и храсти за подобряване на пространствата, а за най-инициативните са предвидени и по-големи награди, каза още Попов.

Общината е отворена за предложения относно активизирането на хората по отношение на създаването на красив екстериор край блоковете. Ако имате предложения, можете да ги споделите като коментар под статията.

Според нас е най-добре там където има създадени сдружения на собствениците, те да поемат ангажимента с обгрижването на междублоковите пространства, а като награда общината да им подари кътове за отмора или изграждане на дворно барбекю, както отдавна е известно балканската душа се отваря само като е на маса, а лятната жега е по-лесно поносима сред красив оазис от цветя и дървета.