В началото на февруари жена сигнализирала в полицията, че от няколко месеца е обект на изнудване от страна на мъж, с когото контактува по телефона и чрез социална мрежа. Пред полицейските служители потърпевшата разказала, че първоначално мъжът се е представил за  полицай на границата, търсещ компания. Скоро след това „граничарят“  заявил, че се намира в затвора заради извършено от него престъпление по служба и помолил новата си приятелка за парична помощ. След още няколко месеца, през които потърпевшата редовно му изпращала парични суми,  мъжът признал, че лежи в затвора за грабеж, но добавил, че скоро предстои бъде освободен и тогава ще й се издължи. При опит от нейна страна да  преустанови комуникацията,  затворникът станал агресивен и изпратил няколко души, за да я уговорят за подновяване на  отношенията си – парични записи продължили. На повторния й опит за прекрати контактите между двамата, осъденият отвърнал със заплахи за убийство, отвличане на децата й, запалване на имуществото й и саморазправа.  Едва тогава  в полицията е подаден сигнал и по случая е образувано досъдебно производство. Разследването е поето от криминалисти и разследващи полицаи от ОДМВР- София, под непосредствения надзор на Софийска окръжна прокуратура.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 213А от НК. Установена е самоличността на извършителя – многократно осъждан, изтърпяващ в момента ефективна присъда за грабеж в български затвор.
В хода на процесуално- следствените действия, проведени и със съдействието на служители от затвора, са установени всички парични записи, получавани от него, те са в размер на 1300 лв. Иззети са мобилен телефон и SIMкарти. Предстои привличането на извършителя в качеството на обвиняем. Работата по изясняване съпричастността му и към други аналогични престъпления продължава.

Образувано досъдебно производство с оглед на това кое длъжностно лице от затвора е спомогнало за внасянето на мобилен телефон и сим карти и дали е извършено престъпление по служба. Работата по случая продължава.