Втора среща с обществения съвет от квартал „Гарата” проведе снощи кметът на Общината Марин Рачев. Клубът на инвалида се оказа тесен да побере всички желаещи да присъстват на сбирката. Без да губи време Марин Рачев маркира пунктоално стореното от него и общинска администрация по поставените от предното събрание въпроси и казуси. „По въпроса за автогарата казах и на нашите съграждани от други квартали в града, че смятаме да си я върнем съвсем скоро. ЧСИ я продаде на Наско Стамболиев малко, след като встъпих в длъжност и нямаше как да се реагира. Затова в последствие влязох в преговори с него за нейното обратно откупуване. На 22-ри този месец ще има търг за общинското място до ханчето на така и нереализирания земеделски пазар. С парите от продажбата на този имот ще вземем обратно автогарата и прилежащото й място”, даде да се разбере кметът. „По отношение на парка зад 1001 стоки, където хора водят коне и се събират кучета, там ще има чистка. Предвиждаме с проект и пари от Европа да се даде една коренно нова визия на тази част от центъра на Септември”, разкри плановете на общинското ръководство кметът.

По отношение на водените от Ковачево и Злокучене коне в центъра на Септември Марин Рачев обясни, че вече е осъществен контакт с техните собственици това да се прекрати, но междувременно за проблема е сезирана и полицията. За да може тя обаче да осъществява контрол ще бъдат поставени и съответните забранителни знаци за воденето на животни в парка. Кметът съобщи, че след сигнал даден на предишния съвет вече е поставен знак “STOP” на една от опасните улици. „Има разбира се и други неудобни кръстовища – при Гошо Кметски е опасно кръстовището понеже няма видимост, на „Средна гора” и „Младост” също е крайно неудобно и там също ще има допълнителна знакова регулация”, обяви кметът. Той допълни, че за този тип проблеми вече са поръчани и съвсем скоро ще се поставят така наречените „криви огледала”, които дават възможност на водачите да получат визуална информация без да се изнасят опасно напред, съобщи Рачев.

„До седмица ще стартира и монтирането на камерите за видео наблюдение в Септември. Те ще бъдат поставени около училищата и по-възловите места в общинския център”, каза още кметът. По отношение на въпрос за съдбата на тоалетната до автогарата Марин Рачев разясни, че тя ще стане обект на бъдещи действия, след като там се направи цялостния ремонт. „Относно пътя, който минава покрай хлебарницата на Вергиев и от там към бобинажа мога да ви кажа, че не е предвиден в проектите за Септември, като реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа, но щом приключи дъждовния сезон той ще бъде чакълиран и уплътнен за да е в по-добро състояние.

Миналия път се засегна и темата за осветлението на улицата за пазара, тъй като имало само две лампи, мога да кажа, че вече са монтирани по цялото протежение. Относно превоза за хора с увреждания – това, което вас най-пряко ви касае, мога да поема ангажимент, че с новата транспортна схема, която предвиждаме да влезе е действие в края на лятото, ще поставим изисквания да има специални автобуси със съответните приспособления за да може хората с увреждания да се възползват. За достъпът на хора в неравностойно положение до обществени места проекти ще започнем да правим след 30-ти май. До тогава трябва да сме готови с първата порция проекти, касаещи спортна инфраструктура, детски площадки и улична мрежа. За тях ни притиска времето. След това ще насочим усилия за направа на асансьори и рампи за инвалиди”, съобщи Рачев.

Относно съдбата на старото кино, Марин Рачев обяви, че Общината съвместно с НЧ „Будители” ще изготви проект за неговата цялостна реконструкция и закупуване на ново оборудване за да може централната градска част плюс площада да придобият един цялостен и различен от сега нов облик. По въпроса за поддръжката на паметниците кметът коментира, че това ще става заедно с тази на парковете и зелените площи. „Това, което виждате да се прави по главната улица е само едно начало. След розите и прекарването на капковото напояване ще продължим със зацветяване на площи с други растения, храсти и трева. Като започнем подготовката на площите ще се погрижим и за паметниците”, разясни градоначалникът. Относно санирането и в този обществен съвет на Септември кметът обясни защо е спряна поръчката.

„Не може при утвърден норматив от финансиращия орган 140 лева на квадрат, да допусна в поръчката това да се прави срещу 280, както беше заложено от предишното ръководство. Тези горе в министерството не ядат доматите с колците и ако бях допуснал започване на санирането при завишените цени после всички ние щяхме да бъдем потърпевши от това”, разясни Марин Рачев. Той допълни, че новата, вече съобразена с изискванията на закона поръчка ще бъде пусната до седмица. Пред присъстващите жители на Септември от квартала при Гарата, Марин Рачев показа и вече напълно готовия проект за 5.4 км. водопровод, който вече е съгласуван с всички имащи отношение към него институции и е готов за одобрение за финансиране. В края на изложението си кметът посочи и къде могат да се търсят резерви за допълнителни приходи в бюджета на Общината, от където ще дойдат свежи средства финансиране на повече публични услуги.

„Повече от реално е да генерираме приходи от санитарната сеч на общинския горски фонд, също така от концесионните такси и минералните извори. Мога да ви кажа, че към днешна дата вече установихме едни 7-8 безстопанствени минерални извора. По надлежния ред за тях ще проведем процедура да минат на управление към общината, защото е престъпление да не се възползваме от това истинско богатство”, каза кметът. Като 4-ти неразработен до момента приходоизточник Рачев посочи общинския земеделски фонд. „Вече е факт регистрацията на Общината като земеделски производител. Сега ни предстои поредната битка – да получим правото да очертаваме земи. В случай, че се преборим за това незабранено от закона действие спокйно в годишен план можем да получаваме по 300 000 лева държавна субсидия за земеделските ни площи. Отделно ще се генерират и приходи от отдаване на земя за арендуване”, заяви градоначалникът.

В частта за въпроси на граждани най-напред беше поставен казусът с нерегламентираното сметище за строителни отпадъци вляво от моста на Марица в посока Ветрен. „Имаме готово решение на това – ще изградим малки бетонни площадки като превенция за бъдещо безразборно изхвърляне на такива боклуци. Чакаме само да мине обществената поръчка за подобен род дейности. Тези площадки ще бъдат по 20-25 кв.м., оградени с три стени. Това е заложена в предизборната ни програма. Пояснявам, че за да има максимално голяма ефективност тези площадки ще бъдат изградени точно там, където сега са формирани импровизираните сметища”, разкри Марин Рачев. След това кметът беше помолен за съдействие по здравен проблем. Става въпрос за прегледите на онкологът д-р Балева от Пловдив, която в момента идва за прегледи в Септември веднъж годишно. „Добре ще бъде, ако съдействате това да става поне два пъти в годината, обърна се жена от присъстващите към кмета. По принцип тези идвания са по воля на съответния лекар, но въпреки това ние ще влезем в контакт с нея и ще настояваме вашето искане да стане факт”, заяви Марин Рачев. Друг от присъстващите – Атанас Гьотенов използва случая да благодари на Марин Рачев за своевременно поставения „легнал полицай” при полицейския блок. „52 семейства живеем там. Вашите хора го направиха за една събота и неделя. Поздравления”, не скри задоволството си Гьотенов.

След това той направи ново искане – да се вземат мерки относно пътя за гробищата. „Предвиден за чакълиране е пътя от Общината, зад опитната станция и до гробищата. За там пък предвиждаме да се обособи нов парк с пътеки. На по-късен етап ще се бутне сегашната сграда, а нейно място ще се направи параклис с навес”, сподели бъдещите си планове в тази посока общинския кмет. Своите препоръки направи и собственикът на р-т „Трънски” Георги Пенев. ”При нас на улица „Княз Борис” има едно локално сметище – при магазина на Гюров. Като духне вятъра става страшно. Ходих да сигнализирам общинския специалист по екологията, но нищо не последва от това”, оплака се Пенев и продължи. „От временната заетост не ни чистят въобще. И друго – при поликлиниката се правят някакви нерегламентирани пазари от ромите – никои не плаща”, твърди собственикът на „Трънски”. „Това ще го проверим и ще вземем мерки”, отговори му кметът.

Друга от присъстващите на срещата – Магдалена Харизанова сигнализира кметът, че на улицата от пазара за обиколното при ловно-рибарски магазин тротоарите стават негодни за ходене при всеки дъжд и се образуват огромни локви с вода и кал. Тя сезира градоначалникът за още два проблема. „Покрай строежа на жп линията разбиха улиците и тротоарите в района; парка се пълни с коли; няма осветление вечер, имаше игрище за спорт, сега всичко е запустяло”. След това г-жа Харизанова рязко смени темата. „След Задушница в гробищния парк имаше 40-50 кокошки. Видях ги, че излизат от къщето, което заема гробаря. Редовно там има и коне. Отделно по пътеките и навсякъде всичко беше с кутии и чаши.

Трябва да се вземат мерки за всичко това”, заяви Магдалена Харизанова. Относно общинският служител на гробищата Марин Рачев заяви, че неговите действия са недопустими и той ще бъде освободен от длъжност идния месец, когато на Общински съвет ще се прави редукция на организационната структура. „Относно парка пред гарата – поискахме от НКЖИ да ни го деактуват за да го оправим – не го дадоха заради някакви техни подземни комуникации и съоръжения. След това решихме да искаме баскетболното игрище за да го върнем с проект към старото му предназначение като зона за спорт – поискаха ни наем от 1500 лева. Болна тема са и улиците и тротоарите покрай жп гарата. Може да сте чули, че имаме сериозен проблем с НКЖИ за начина на изпълнение на дейностите. В момента ги ограничаваме със знаци за да поемат ангажимент с писмено споразумение след края на ремонта да сложат за тяхна сметка един 4 сантиметров слой асфалт по разбитите от камионите, ангажирани от фирмата изпълнител пътища. Съпротивата е огромна, но аз няма да се спра. Утре по този въпрос ми предстои среща с областния управител”, съобщи Марин Рачев.

Друга гражданка от Септември заостри вниманието на кмета върху безразборното лепене на некролози по дърветата. „Предлагам това да се забрани и в същото време да има обособени места за лепене на жалейките”, каза госпожата. Друг от присъстващите предложи за тази цел да се пусне допълнителен подлистник в общинския вестник. „Приемам идеята за направа на табла, където да се лепят некролозите, но не споделям тази за забрани и ограничения. Тук по-скоро виновни сме ние. Когато създадем условия на хората, тогава можем да изискваме от тях да спазват някакви общоприети правила. Със забрани и наказания никои не е постигнал някакъв траен ефект”, изрази становището си по този казус кметът. Друга жена от присъстващите помоли кметът за съдействие относно разчистване на боклуци. „Тук точно до нас имаше тото-пункт. Вдигнаха до наскоро и след това останаха купчини с боклуци.

Да не говорим, че всички стъкла дето бяха отстрани се счупиха. Аз ги пометох, доколкото можах, но останаха, а тук играят постоянно деца. Онзи ден едно дете се нарани. Отделно тук отзад е пълно с боклуци и строителни отпадъци”, съобщи госпожата. Още утре ще изпратим там група да се справи с проблема”, отговори й Марин Рачев. Последна думата за питания поиска Иванка Кърджалийска от „Загорово”. Тя постави въпроса защо в поръчката за сметопочистването за заложени повече средства за изпълнение на услугата и допълнително 300 000 лева за транспортни средства, машини и други механизации. И още – как ще се дофинансира цялата сума за изпълнение на услугата, при положение, че през общинския фиск се събират едва 50 %-та от въпросните средства. В отговор Марин Рачев поясни, че щом се търси далеч по-високо качество на тази публична услуга е нормално това да струва по-скъпо. „Както вече казах, ние имаме амбициозната цел да увеличим значително местните приходи, чрез изброените преди малко финансови инструменти. Така ще можем да финансираме разликата между заложеното като цена на услугата и събраните от физически и юридически лица приходи от такса смет. За мен е по-важно качеството на услугата, отколкото детайлите.

Хората ги интересува дали и как е изчистено и измито, отколкото другото. Сумата която цитирате е за конкретните дейности, но тя е пределна и няма да се надхвърля. И това не означава, че кметът ще възлага всичките заложени дейности по тази поръчка. Ако сте я прочели внимателно ще видите, че там всичко ще се възлага спрямо възможностите на Общината. Ако има 500 000 лева ще възложим дейности до тази сума, ако имаме 800 000 лева пак така. Но ще гоним максимална ефективност. Относно 300-тата хиляди лева, които споменавате за механизация, то мога да ви информирам, че те няма да бъдат свързани с текущото почистване. Има изключително много стари, нерегламентирани сметища, които ще трябва да бъдат ликвидирани. Тази услуга няма да е за и новообразувани сметища.

Да ви припомня, че Общината има над 400 000 лева за глоби, наложени от РИОСВ, за подобни сметища, които въобще не са почиствани през годините. Отделно, от тези средства ще се черпи и за почистване на куп канали, които от 20 години не са чистени. Като този в квартал „Калимана”, например. На много места в общината има канали и дерета, които са предпоставка при едно пълноводие да направят големи бели и тогава тези 300 000 лева ще ни се видят като жълти стотинки на фона на средствата, които ще трябва да се похарчат за възстановяване на пораженията”, заяви Марин Рачев и допълни – „В тази сума влизат и дейностите за чакълиране и уплътняване на пътища – това няма как да стане с детски играчки”, завърши коментарът си кметът.

За да подкрепите Марин Рачев в конкурса „Кмет на месеца“ – гласувайте – ТУК