Началникът на отделението за недоносени бебета в пазарджишката болница д-р Мариела Захариева е отличена с приз в инициативата „Достойните българи“, която се осъществява от вестник „24 часа“. Признанието е за грижите, които тя и екипът й положиха за спасяването на родено в петия месец дете, с тегло 700 грама. За успешното лечение на невръстното момиченце помогна и музиката на Моцарт.

Заедно с д-р Захариева, наградите си от Силва Зурлева от Нова ТВ получиха -Борислава Бойкова от София, която помага на болно от церебрална парализа момче и адвентисткият пастор от Кърджали Александър Червенков, спасил самотна майка с дете от пожар.

В света на големите малката Радмила се появява твърде рано – едва в петия месец. След като направили всичко възможно, за да я спасят, лекарите поставили специално устройство в кувьоза, за да може до детето да стигат симфониите на Моцарт. Според световни специалисти здравословният им ефект е доказан.

„Опитваме се да направим всичко, ама наистина всичко за нашите пациенти, за да може да бъде добър изходът. И понеже бяхме изчерпали възможностите на традиционната медицина, решихме да се обърнем към нетрадиционната… Специално в неонатологията медицината се развива страшно бързо. Ако едно нещо сме го правили преди пет години, то след 10 години вероятно е грешно и трябва да бъде променено“, коментира д-р Захариева.

През ръцете на лекарката са минали хиляди новородени. Немалка част от тях със сериозни заболявания. „Най-трудното нещо е да съобщиш на едни родители, че детето им е с аномалии, понякога несъвместими с живота“, споделя лекарката.

Всяко бебе е една отделна вселена, казва д-р Захариева. По думите й никой от колегите й не очаква награди за труда, който полагат. „Бях безкрайно учудена от тази номинация, защото това е моята ежедневна работа“, отбеляза тя. Според д-р Захариева номинацията за достоен българин е признание не за нея, а за цялото неонатологично отделение в Пазарджик.