Ралица Стоянова и Константин Костадинов са отличени с приза „Сивина“ за най-млади актьори в областта на театралното куклено изкуство. На церемония, организирана от АКТ УНИМА, България, САБ и Столичен куклен театър, състояла се на 21 март, нашите артисти получиха признанието на своите колеги.

24савина

Статуетката и наградата на САБ и АКТ УНИМА, България отиде при Ралица Стоянова (за ролите на Мащехата и Гретел в „Хензел и Гретел“) и Константин Костадинов (за ролите на Хензел и Дърваря в „Хензел и Гретел“) от Драматично-куклен театър Пазарджик, които се състезаваха в конкуренция с техни колеги от други три регионални театри в страната. Ралица Стоянова и Константин Костадинов са постъпили на работа в Пазарджик преди три години. Третият участник в спектакъла е Чавдар Бозаджиев. Класическата приказка на братя Грим е талантливо разказана в рамките на близо час, под режисурата на Владислава Джамбазова.

24kostadin kostadinov

Ралица Стоянова е завършила НАТФИЗ „Кръсьо Сарафов“ през 2013 г. и непосредствено след това е започнала работа тук. Тя успешно се представя и в „Тримата братя и златната ябълка“, „Бяла приказка“, „Кино-театър „Българан“ и „Хитрият Лисан“. В същите постановки участва и Константин Костадинов, който е излязъл от театралната академия година преди Ралица.

АКТ-УНИМА и Съюзът на артистите в България организират връчването на награда „Сивина“ за млад актьор в областта на кукления театър. Отличието е учредено от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България. Наградата е на името на Сивина Сивинова, която беше една от най-ярките млади актриси в Столичния куклен театър. Отличието е почит и преклонение пред творчеството на цялото талантливо актьорско семейство Сивинови – Иван, Ваня, Нина и Сивина. За огромно съжаление Иван, Нина и Сивина не са вече сред нас. „Сивина“ е и името на трупата на известната актьорска фамилия, с която те повече от 20 години играеха в страната и чужбина, очаровайки зрителите с таланта си“, отбелязва инициаторът на наградата доц. Петър Пашов – режисьор, преподавател в НАТФИЗ, председател на Управителния съвет на АКТ-УНИМА – България.

Наградата „Сивина“ е учредена от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА – България. Сумата за наградата се осигурява от фонд, набран от лични вноски на инициаторите. Сред тях са Кирякос Аргиропулос, Славчо Маленов, Веселин Бойдев, Съби Събев, Христина Арсенова, Валентин Владимиров. Наградата се връчва винаги в Световния ден на кукления театър – 21 март. Нейното парично изражение е 1000 лв., придружени от статуетка и плакет.