В утрешния ден православната, католическата и протестантската църкви отбелязват празникът Благовещение. Според Библията на този ден архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос. За него се разказва в Евангелието на Лука. Празникът се почита от много майки, защото св. Богородица е тяхна закрилница. Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през VII в. и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март. Имен ден празнуват всички с имена: Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и др.

От езически времена обаче в страната ни битуват редица поверия, свързани с този пролетен празник. Едно от тях гласи, че денят е пророчески по отношение на това каква ще бъде годината за всеки един от нас. Ако от заранта ви потръгне и всичко ви е успешно, то несъмнено такива ще бъдат и месеците до края на 2016 г. В този ден трябва да се става рано, защото ако кукувица ви закука в леглото и без пари в джобовете, определено няма да е на добро. Заради това станете рано, хапнете и не тръгвайте без да сте скътали банкнота в портфейла.

В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз.  Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.