Пазарджишкото машиностроително предприятие РАИС получи поредното си отличие. На тържествена церемония на десетите награди VIP Business Awards 2016 снощи в хотел „Хилтън“ в столицата изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малкия и средния бизнес Мариета Захариева връчи на управителя на дружеството инж. Нишан Бъздигян отличието в категория „Иновативни продукти“. Наградата беше присъдена за последните разработки на металорежещи машини с ЦПУ, както и за регистрираните в Патентното ведомство два полезни модела – на Петосен обработващ център GM 350 и на двушпинделен струг с ЦПУ T252 2S.

„С тази награда вие подкрепяте нашите усилия да запазим една традиция в българската икономика – производството на металорежещи машини“, заяви инж. Бъздигян. Той подчерта, че РАИС успява да наложи своята продукция в сериозна конкуренция с водещи световни производители.

След връчването на наградата Мариета Захариева съобщи, че до дни Националният иновационен фонд ще стартира нова процедура за кандидатстване.

Награди в различни категории получиха също бизнесмените Красимир Дачев – собственик на „Свилоза“ АД, Веселин Марешки – „Аптеки Марешки“ и“ВМ Петролеум“, бизнесдамата Мариана Печеян, управител на ВСК Кентавър груп. Отличени бяха също „Енергоремонт холдинг”АД, “Евро Геймс Технолоджи” (EGT), „Рефан България” ООД. В категория „Голяма община“ награда получи Община Пловдив за развитието на бизнес зоната в „Тракия“. Наградени бяха и общините Сливница и Созопол – за принос в развитието на бизнеса и за проекти в подкрепа на местната икономика.

По традиция Бизнес Оскарите отделят специално внимание на бизнес-обучението в българското образование. Благотворителната инициатива на тазгодишната церемония беше под мотото: „Искам да остана да уча и да работя в България“. Събраните средства от благотворителната томбола бяха предадени на Ротари Клуб Самоков. ИТ-секторът, със съдействието на ERP Academy, подкрепи инициативата на Business Awards 2016 за осигуряване на стипендии за социално слаби ученици. С участие в конкурс, чрез написване на есе, младежите ще имат възможност да получат пълна стипендия на стойност 10 хиляди лева за бакалавърската програма „ИТ анализ и бизнес стратегии“.

Партньори на събитието бяха Българската търговско-промишлена Палата, Българо – румънската търговско-промишлена палата, Сръбско-българската търговско-промишлена камара, Българо-китайската търговско-промишлена палата, Пловдивската търговско-промишлена камара, Бизнес Клуб Лондон, Международната организация за сътрудничество в бизнеса и културата IEC.

ЗА ФИРМАТА:

РАИС е водеща на българския пазар компания за производство на металорежещи и металообработващи машини с цифрово програмно управление. През 2015 г компанията посрещна 20-та си годишнина с гордост и удовлетворение, че е най-успешно развиващия се български производител на металорежещи машини с ЦПУ, получил признание както в страната, така и на световните пазари.