Законът за вероизповеданията се нуждае от промени, заяви днес по време на срещата си с журналистите главният прокурор Сотир Цацаров. Според него на обществени места и в училище носенето на бурки е недопустимо. Трябва обществен дебат по темата, но е важно и това, да не се посяга на религиозното чувство на хората, като не им се позволява то, да се превръща в инструмент на радикализация.

Няма логика в джамията да бъдат допускани да проповядат хора, които са получили нелигитимни дипломи някъде на Изток, а от православните свещеници да се изисква документ от Семинария, каза още главният прокурор, като допълни, че е добре и медиите да провокират подобни разговори и дискусии. Време е за адекватна реакция на случващото се около нас, подчерта Цацаров и по отношение на течащото в съседната зала дело срещу 14 пропагандатори на салафизъм.

Всеки има право да изповяда каквато реши религия, но подобни аплодирания на тероризъм и пропагандирането му не са и няма да бъдат толерирани. Това, което сега става в Брюксел е било предшествано там точно от подобни учения и проповеди, каза още Цацаров. Фактът, че това дело се води и по него са събрани доказателства означава, че сме на прав път, а ДАНС не са „спяща клетка“, както преди време се опитваше да ни убеди един депутат в пленарната зала на Парламента.