Каналът, в който вчера се удави петгодишната Петя Райкова от Ветрен дол е взел пет жертви за последните двадесет години. Преди две-три години дълбоката и бърза вода погълнала двама пияни жители на селото. Мостовете, които са три по протежението на канала са необезопасени, а на единият от тях кметът Димитър Христосков лично издействал парапети от община Септември.

Напоителното съоръжение минава през кварталите на цялото населеното място и поне там трябва да бъде обезопасено, става дума за трасе с дължина от два километра. Най-опасното място е мостът, от който е паднало вчера и малкото момиченце. Край него често играят деца, които нямат никаква представа от това, че дълбочината на канала надвишава ръста им. Петя чакала овцете да се приберат от паша, за да откара до дома си тяхната овца. Докато чакали стадото децата се спуснали до „рекичката“ и се стигнало до трагичния инцидент.

Собственик на канала са „Напоителни системи“ и въпреки трагичната слава на потока, от там не са взели никакви мерки за предотвратяването на следващи подобни инциденти, каза кметът Димитър Христосков. Карат водата и печелят от нея, а не полаат никакви гирижи, през зимните месеци водата прелива и това също създава проблеми, а през топлите месеци на годината каналът взема поредната си жертва.

Димитър Христосков се надява, че в понеделник ще успее да се срещне с директора на „Напоителни системи“, за да измислят заедно начин за предотвратяване на подобни събития в бъдеще. Каналът трябва основно да се почисти, а клоните на шубраците, с които е обрасло напоителното съоръжение трябва да бъдат орязани. Ако това беше направено през март, имаше шанс Петя да бъде спасена. Хората, които са я търсили не са успели да се движат бързо край канала, защото са били възпрепятсвани от храсти и дървета.

Вижте същия канал, който преля през януари тази година – ТУК