IMG_20160404_100403

Желаете да обновите облика на градината си и да внесете съвсем нови и приятни настроения и усещания? Дърветата с плачеща корона са най-романтичният подарък, който можете да направите за дворното си зелено пространство. Представяме на вашето внимание – Ulmus glabra Pendula или Плачещ бряст. Тънки, крехки клони, но не устремени нагоре към слънцето, а покорно сведени в поклон пред него.

Селектираният плачещ бряст е род покритосеменни растения от семейство Брястови (Ulmaceae), включващо между 30 и 40 вида дървета, разпространени в диворастящо състояние в Северното полукълбо от Сибир до Индонезия и от Мексико до Япония. Те са непретенциозни, добре понасят подрязване, устойчиви са на суша и много видове са студоустойчиви. Размножаването става с коренови израстъци или семена. В ранна възраст растат бързо. Продължителността на живота им е 80-120 години (понякога до няколкостотин години).

В началото на пролетта нашият плачещ бряст радва с нежни цветове. По-късно през лятото, почти до мразовитите зимни месеци короната на дръвчето е натежала от големи, плътни, зелени листа.

Плачещият бряст излъчва грация и елегантност. Той деликатно приканва към спокойствие, съзерцание и релакс. Дори да засадите само едно плачещо растение ще промените коренно пейзажа на градината си. Не случайно ландшафните специалисти често ги включват в проектите си, а специалистите не спират да селектират все нови и нови сортове, радващи окото с красиви цветове и разноцветни багри.

Плачещите растения стоят добре във всяка част на градината – край пътеката, до цветната леха или входната врата, до живописната чешмичка, както е в нашия случай, или в комбинация с други плачещи дървета. Дали заради най-известното дърво с плачеща корона – плачещата върба, или поради друга причина, най-често дърветата с плачещи клони се свързват с водата. Спокойно можете да засадите една такава красота в близост до водоема в градината ви. Можете да го аранжирате и покрай градинските пейки или романтична беседка.

Грижите за плачещите растения имат своя специфика. Правилното подрязване на короната е гаранция, че винаги ще ви радва с цялата си красота.

От къде да се сдобиете с бряст? Питайте на телефон: 0895 620218, AESI. bg, Професионална помощ в озеленяването.