Малка катеричка подскача по дърво в центъра на Калугерово, похвалиха се от местния Информационен център. Красивата животинка се превърна в най-новата атракция за селото, естествено най-много и се радват децата. Никой не знае кога катеричката се е заселила на дървото. Това, което пише в учебниците за нея е, че тя не спи зимен сън, а прекарва студовете в своята хралупа.  Възрастните екземпляри си изграждат по няколко гнезда, разположени на 3 до 15 m височина по дърветата. Те обикновено са построени от сухи клонки, застлани с мъх, шума или трева, имат диаметър 30-40 cm и 1-2 отвора с диаметър 5-8 cm. Понякога използват и кухини в дърветата. Въпреки, че са страхливи животни и живеят поединично, в едно гнездо може да се настанят няколко индивида, за да се топлят взаимно. Хранителните територии на катериците често се застъпват.

07катеричка1

Катерицата се храни със семена на жълъди, филизи, гъби, орехи, ягоди и шишарки, понякога с насекоми и птичи яйца. Складира си храна за зимата, главно ядки или изсушени гъби. Чифтосват се през февруари-март и през юни-юли. Обикновено отглежда по 2 поколения годишно, които се състоят от по 5-10 малки. Бременността трае 35-40 дни. Майката отбива кърмачетата, когато станат на 45-50 дни, а на 55-60 дни малките напускат гнездото. Достигат полова зрялост на 6 месеца.